1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Flackeken på Aspö är ett kulturminne"

Flackeken på Aspö är ett kulturminne och måste bevaras för omvärlden. Det anser Thomas Persson som är förste antikvarie på Blekinge Museum.
- Det måste bli en ordentlig utredning där någon kunnig tittar på trädets skador.
Karlskrona • Publicerad 6 september 2001

Det var i tisdags som BLT skrev om Flackeken på Aspö som på måndagskvällen förlorade en tung gren som effektivt blockerade trafiken bredvid trädet.

Grannarna är nu oroliga för att trädet är så murket att deras hus ligger i farozonen för det.

Sakkunnig bedömning

I en skrivelse till länsstyrelsen begär Thomas Persson att pengar ska avsättas till att få en sakkunnig bedömning av Flackeken och dess eventuella röta. Han är osäker på om trädet verkligen är Sjöfartsverkets ansvar längre.

Sjömärke idag?

- Används verkligen Flackeken som sjömärke nu för tiden? Jag är inte så säker på det, och därför bör länsstyrelsen anlita en expert för att se hur trädets liv kan förlängas, säger Thomas Persson.

Flackeken är mycket gammal. Bevarade sägensbeskrivningar från 1600-talet berättar enligt Thomas Persson om Flackeken samt flera andra stora träd som användes som sjömärken.

Riktmärken

- På den tiden var skärgården hårt utnyttjad. Djur betade på öarna och såg till att skärgården var kal. De träd som fanns, även om det var obetydliga buskar, blev riktmärken för sjöfarten.

Nu tycks Flackeken vara ett hot för befolkningen, men Thomas Persson vill att man är försiktig och verkligen tittar på skadorna innan trädet huggs ned.

- Det är ett kulturminne som är angeläget att bevara.

Stefan Hedmark
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.