1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fjärrvärmenätet är på väg att säljas ut

Affärsverkens fjärrvärmenät i Karlskrona är på väg att säljas ut. Åtminstone delvis.
-Vi för diskussioner med rad olika intressenter, säger kommunalrådet Mats Johansson (s).
Bland dem återfinns fastighetsägare i kommunen.
Karlskrona • Publicerad 2 april 2005

För att få ordentlig snurr på fjärrvärmen i Karlskrona behöver det satsas 825 miljoner kronor till en miljard kronor på en ny kraftvärmestation på Bubbetorp. Fjärrvärmenätet betjänar idag cirka 400 kunder i Karlskrona, varav nästan alla är flerbostadshus. Med ett nytt verk på Bubbetorp kan antalet kunder fördubblas.

Har låneskuld

Affärsverkens styrelse har sökt klartecken för satsningen, men Mats Johansson bromsar.

-Vi har en låneskuld i kommunen på cirka 2,8 miljarder kronor och just nu känns det inte rimligt att gå in med så här mycket pengar i det här projektet, säger han.

"God affär"

Därför undersöker nu kommunen ett delat ägande av nätet i framtiden.

-Det förs diskussioner med en rad intressenter men vad de resulterar i är för tidigt att säga. Någon gång under försommaren eller sommaren behöver vi bestämma oss, säger Mats Johansson. Jag tror att fjärrvärmen är en god affär ekonomiskt och miljömässigt, men det handlar om mycket pengar.

Kan säljas ut

Han säger att han helst ser en lösning där lokala intressenter går in som delägare i fjärrvärmenätet. Kommunen har träffat fastighetsägare i Karlskrona och diskuterat saken.

-Men än inget klart, säger Mats Johansson.

Därför är det inte heller omöjligt att hela fjärrvärmenätet säljs ut till en eller flera aktörer på energimarknaden.

-Jag är inte odelat positiv till utvecklingen på området, men givetvis kan det blir så att vi säljer hela nätet till ett annat bolag, säger Mats Johansson. Det får framtiden utvisa.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.