Fiskebasen vill inte svara på några frågor
Lars-Erik Åstrand är ordförande i Blekingefiskarnas centralförening, som är en ekonomisk förening.
Han är fåordig när BLT ställer frågor om de 105 ton lax som ska ha exporterats illegalt till Frankrike.
–Misstankar är en sak. Ska vi inte lugna oss tills vi ser om det verkligen är så, säger han, till BLT.
Men hur ligger det till? Åklagare utreder ju det just nu?
– Ja, precis. Jag tror att vi avvaktar tills han har gjort det. Så har vi inte sagt för mycket.
Pågår verksamheten i BFC som vanligt just nu eller vad händer med tanke på de här misstankarna?
– Ja, det har inte ett skit med det att göra. Vi har inte fått något från någon åklagarmyndighet än. Det som varit är en kontroll från kommunens folk, säger han till BLT.
Men nekar du till anklagelserna om att ni ska ha sålt Östersjölax till Frankrike illegalt?
– Vi lugnar oss. Vill du ha det till att jag ska säga ja eller nej så? Jag kanske inte är upplagd för att säga det nu.
Laxen i Östersjön innehåller så höga halter av dioxin att den är totalförbjuden för konsumtion i EU– utom i Sverige, Finland och Lettland.
Livsmedelverkets konsumtionsråd i Sverige är att kvinnor i fertil ålder och barn bara kan äta Östersjölaxen ett par gånger om året innan man når skadliga nivåer av gifterna som lagras i fettet i laxen. Giftet överförs mellan kvinna och barn via bröstmjölk.
Sverige har ett permanent undantag från försäljningsförbudet i EU och Livsmedelsverket har utfärdat konsumtionsråd för Östersjölaxen.
Dioxin är ett farligt miljögift som är ackumulerande i näringskedjan. Giftet binds i laxens fett och överförs till människan som äter laxen. Giftet försvinner inte ur kroppen och är cancerframkallande.
?Östersjölaxen är till skillnad från den odlade laxen som säljs i svenska livsmedelsbutiker inte röd i köttet, utan ljust gråaktig.