1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Finansman avbryter donation till museum

Finansmannen Ulf G Lindén avbryter sin donation på tre miljoner kronor till Marinmuseum.
Karlskrona • Publicerad 22 juni 2004

Efter de senaste månadernas alla turer på museet där bland annat museichefen Per-Inge Lindkvist omplacerats väljer nu Ulf G Lindén att dra tillbaka sin donation som han överlämnade i samband med Modellkammarens 250-årsjubileum sommaren 2002.

- Ulf G Lindén har liksom flera andra donatorer reagerat över det som händer på Marinmuseum, säger en av hans vänner Sten Swedlund i Karlskrona.

Han är vice ordförande i Föreningen Marinmuseum vänner som handlägger den Jubileumsfond som inrättades 2002.

De medel som Ulf G Lindén donerade var avsedda till finansering av byggandet av en av de allra första fritidsbåtarna, som Fredrik af Chapman ritade på 1780-talet. Donationen var också avsedd för en kartläggning av Modellkammarens okända skatter.

Flera andra donatorer har de senaste veckorna också reagerat över turbulensen på Marinmuseum. En unik koster från förra sekelskiftet har återtagits av sin ursprunglige ägare. Dessutom hotar skeppsbyggarättlingen Gilbert Sheldon från Chicago med att dra tillbaka en donation av gamla skeppsritningar.

Överintendent Keith Wijkander på Statens Maritima Museer och tillförordnad chef på Marinmuseum är sparsam med kommentarer.

- Det är donationer som är skänkta till Marinmuseums Vänner och Marinmuseum söker medel ur de fonder som de förvaltar. Det är klart att om donatorerna drar sig undan så kommer vi inte att kunna bedriva den verksamhet som de finansierar, säger han.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.