1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Han ville fira 55-årsdagen med ett beslut om skolpeng i Karlskrona. Men folkpartiets Jan-Olof Petersson gick hem besviken. Femklövern fick fyrdubbel bakläxa.
Karlskrona • Publicerad 26 januari 2007

Den borgerliga minoriteten hade fört upp flera ideologiska paradfrågor på fullmäktiges ärendelista - samtliga skickades tillbaka efter kritik om bristande beslutsunderlag.

Därmed blev det i går inga beslut om införande av skolpeng, barnomsorgspeng och hemtjänstpeng. Med stöd av Sverigedemokraterna hade femklövern hoppats få se ett fungerande pengasystem redan i början av sommaren.

Den tidsplanen är nu spräckt.

Dåligt underlag Oppositionen utnyttjade möjligheten till så kallad minoritetsåterremiss och beslutade att skicka tillbaka ärendena för vidare beredning.

- Beslutsunderlaget är så erbarmligt att ärendena inte borde fått komma i närheten av en beslutande församling. Nu blir det bara pinsamt när femklövern bär hit ärenden som de direkt tvingas bära tillbaka, säger Magnus Johansson (s).

Den uppfattningen delades av samtliga s-ledamöter som deltog i debatten.

Besviken Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jan-Olof Petersson tänkte fira sin 55-årsdag med vad han beskrev som ett historiskt beslut för ökad valfrihet i kommunen.

- För mig är skolpengen en reform som myndigförklarar föräldrar och elever. Jag hade som ambition att fira här i dag.

I pausen var han besviken och medgav att beslutsunderlaget var bristfälligt.

- Annars hade jag inte yrkat på återremiss.

Har ni haft för bråttom?

- Det är möjligt att det här var ett missgrepp från vår sida. Men det var ett politiskt direktiv från kommunstyrelsens ordförande som gavs innan jag ens hade tillträtt.

Hade utgången blivit annorlunda med ett grundligare underlag?

- Troligen, säger Jan-Olof Petersson.

Fick inget stöd Inte heller prislappen på 3,8 miljoner kronor för Hästö Marina lyckades femklövern få stöd för. Som BLT kunde avslöja i onsdags har Sverigedemokraterna bytt sida och vill nu i stället utreda frågan vidare. Den omdiskuterade fastighetsaffären valde fullmäktiges ordförande Gunilla Ekelöf (fp) själv att ta ut för vidare beredning.

Kommunstyrelsens ordförande K-G Svenson (m) var trots en serie bakslag inte särskilt bekymrad efter sammanträdet.

- Vi är medvetna om det politiska läget och inser att det i enskilda ärenden kan bli så här. Nu får de här frågorna utredas vidare för att nå en gemensam lösning. Det är inget problem som jag ser det.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.