"Fångvaktarna behandlade oss som mördare"
NEW YORK ()
De 14 Greenpeace-aktivisterna och en frilansfotograf följde efter fartyget APL Jade med last av mahogny som var på väg in till Miamis hamn sent på fredagen.
- Brasiliens regering förbjöd export av mahogny för fem månader sedan. Vi ville belysa problemet med den illegala exporten, sade Pettersson.
Den fredliga protesten från tre gummibåtar stoppades av den amerikanska kustbevakningen. AKtivisterna förhördes sedan av både kustbevakningen och av polisen i Miami-Dade.
- De skulle precis släppa oss, när den federala polisen FBI ringde.
FBI anhöll samtliga aktivister som sattes i det federala häktet i delstaten Florida.
- Det var en omskakande upplevelse. Fängelset har 1 600 fångar, vi spreds ut på olika avdelningar och jag sattes i en avdelning med 128 fångar. Fångvaktarna behandlade oss på samma sätt som de behandlade mördare och andra, sade Pettersson i en intervju med direkt efter att han släppts ur häktet.
Släpptes
Vid den inledande rättegångsförhandlingen på måndagen beslöt domaren Ted Bandstra att samtliga aktivister kunde släppas fria mot borgen till nästa rättegångsdag den 29 april. Domaren Bandstra hävde också reseförbudet för aktivisterna med hänvisning till att Greenpeace-aktivister under miljöorganisationens 30-åriga historia alltid har infunnit sig till rättegångar.
- Det var en ovanlig åtgärd, sade den 42-årige Pelle Pettersson som ännu inte bestämt sig för om han ska resa hem till fru och två små barn som väntar i Göteborg. Pettersson skulle träffa en tjänsteman från domstolen sent på tisdagen för att få veta om han verkligen kunde lämna USA.
Hot om fängelsestraff
Men hotet om fängelsestraff hänger fortfarande tungt över aktivisterna, där de preliminära åtalspunkterna gäller bland annat bordning av fartyg och lindrigt motstånd mot tjänstemän.
- Två av medlemmarna bordade fartyget. Men vi avslutade protesten när kustbevakningen beordrade så och vi var aldrig i vägen.
Hårdare rättsklimat
Den rättsliga klimatet i USA har dock hårdnat efter terroristattackerna mot landet i september i fjol. Både FBI och de federala åklagarna är måna om att kräva hårda straff för olagliga aktioner.
- Jag är medveten om situationen och det nya klimatet här i USA. Men jag har bestämt mig för att ta risken, sade Pelle Pettersson som varit medlem i Greenpeace sedan 1988, men som också har en bakgrund som sjökapten och civilekonom.