1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Det säljs som humor, en samling roliga historier "från och kring Karlskrona Varvet".
Men Eva Landin blev mycket illa berörd när hon slog upp häftet. En av historierna rörde en personlig familjetragedi.
Karlskrona • Publicerad 19 oktober 2002

Eva Landin fick höra talas om historien för ett par månader sedan. Den finns publicerad i häftet Varvshumor som har sålts i ett hundratal exemplar inne på varvsområdet.

Historien handlar om den kände varvsprofilen Hästö-Kalle och handlar om en skilsmässa han gick igenom.

- Det är ett personangrepp som gäller vår familj, säger Eva Landin. De beskriver en personlig tragedi som förvanskats till en rolig historia. Jag kan inte förstå hur man kan se något komiskt i det.

Ska tas bort

Eva Landin säger att historian rörde upp mycket känslor hos henne och syskonen. De funderade först på att stämma författarna, men har nu fått löfte om att historien ska plockas bort.

- Skadan är redan skedd, men det får inte fortgå, säger Eva Landin. Någon måste kontrollera det som skrivs så att det inte sprids illvilligt skvaller. Det är så simpelt. Varvet borde skämmas.

- Fortsätter de att skriva rykten och dra in personliga tragedier är författarna inte kapabla att själva stå bakom häftet.

Eva Landin är inte emot häftet som sådant.

- Jag tycker absolut att de ska fortsätta med häftet. Men någon måste kolla att det inte sker några personangrepp, att man inte gör humor av personliga tragedier.

Göran Mårtensson är en av författarna till häftet och han säger att de inte haft för uppsåt att skada någon.

Varm och duktig

- Hästö-Kalle sågs som en mycket varmhjärtad och duktig person, och det har vi också skrivit i häftet. Men vi beklagar det som hänt och tar bort historian ur häftet.

Han säger att de får in många historier och att de inte har någon möjlighet att kontrollera alla. En del får de berättade för sig och historierna har då säkert ändrats en del under årens lopp.

- Men vi tar bort de som är för fräcka och för kränkande.

Varvets informationschef Kjell Göthe vill inte kommentera det som hänt, utan hänvisar till författarna.

Pernilla Östlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.