GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Karlskrona

Fågelmatande för 191 700 kronor

Många fåglar har det tufft under vintern.
Därför finns fågelfonden.
Nu tar kommunen 191 700 kronor från den till bland annat mat och renovering av fågelbord.
KARLSKRONA • Publicerad 15 januari 2019
Två domherrar och en gulsparv vid ett fågelbord.
Två domherrar och en gulsparv vid ett fågelbord.Foto: Maja Suslin/TT

Hjälten bakom fågelfonden är en kvinna vid namn Ingeborg Lindahl.

1970 inrättade hon en donationsfond och skänkte 25 000 kronor. Syftet var att utfordra fåglarna i kommunens parker.

Fyra år senare testamenterade hon hela sin förmögenhet till fåglarna. Strax efter hennes död i juni 1985 såldes aktier och obligationer till ett värde av omkring en halv miljon kronor och sedan dess används ränteintäkterna i fonden till att ge Karlskronas fåglar en bättre tillvaro under vintern.

I dag finns tre fågelflottar och 19 fågelbord i kommunen. De fylls hela tiden på med havrekross.

Under 2018 har dessutom fågelborden renoverats och vid flottarna finns vattenpumpar som håller det isfritt.

Varje år behöver förvaltningen ansöka om medel från fågelfonden och på tisdagen låg frågan på kommunstyrelsens bord. Politikerna där beslutade att 191 700 kronor skulle tas från fonden avseende 2018.

I summan ingår fågelmat (104 000 kronor), material till holkar (13 500 kronor), material till renovering (14 500 kronor), el (8 500 kronor) och transporter (51 200 kronor). Det är personal från arbetsmarknadsavdelningen i Bubbetorp som har hand om både fågelmatning och underhåll av fågelbord och flottar. Därför inkluderade ansökan även personalkostnader.

Beloppet låg i nivå med vad vad som betalats ut tidigare år. Det kunde hanteras inom fondens årliga avkastning.

Privatpersoner kan inte söka pengar ur fonden. Den kan bara användas till fågelmatning i kommunens regi.

Som BLT tidigare har skrivit så kommer kommunen att undvika att sätta ut fågelbord i Hoglands park och Amiralitetsparken i vinter eftersom maten där dragit till sig större fåglar och skadedjur.

Tobias FabbekeSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.