1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Facket: "Om ett år har alla stuckit"

Om inte politikerna agerar snabbt nu, börjar flykten av musiker från Marinens musikkår.
–  Om ett år har alla stuckit. Då går orkestern inte att rädda även om politikerna plockar fram en lösning då, säger Peter Stolpestad, musikernas fackliga företrädare.
Karlskrona • Publicerad 31 maj 2014
Befarar musikerflykt. Om ett år kan det vara för sent att rädda Marinens musikår befarar Peter Stolpestad, facklig företrädare.
Befarar musikerflykt. Om ett år kan det vara för sent att rädda Marinens musikår befarar Peter Stolpestad, facklig företrädare.Foto: Gunnar Svensson (BLT)

Han menar att det är dags för politikerna att bekänna färg nu. Det räcker inte att säga att musikkårens framtid måste säkras.

–  Det är dags att försvarsutskottet drar i bromsen och vi måste få ett tydligt besked.

Risken är överhängande att musiker i kåren börjar se sig om efter andra jobb. Och har väl den flykten börjat, blir det svårt att upprätthålla musikkårens verksamhet. Då kan man hamna i ett läge där ­Sveriges äldsta kultur­institution dör sotdöden.

Men hittills har inget konkret politiskt förslag kommit om att bredda ­frågan kring Marinens ­musikkår från att handla om ren försvarsekonomi. Och från kulturministern är det kalla handen.

"Om Försvarsmakten beslutar att lägga ner ­Marinens musikkår hoppas jag att det går att finna lösningar lokalt eller re­gionalt som bevarar hela eller delar av verksamheten", säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) i en kommentar via sin pressekreterare.

Kulturministern ser det som uteslutet att ta pengar från den befintliga budgeten för det fria musiklivet för att rädda Marinens ­musikkår.

"Marinens musikkår kostar årligen mellan 20 och 30 miljoner kronor och det är medel som i så fall måste tas från annan kulturverksamhet. Att ­göra nedskärningar i dessa verksamheterna är inte ett alternativ" säger kulturministern vidare.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.