1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Få familjer visar intresse för vårdnadsbidraget

Nu har vårdnadsbidraget införts i Karlskrona.
Men bara två personer har fått bidraget och endast en står i ansökningskön.
Kommunen har avsatt 1,8 miljoner årligen för bidraget.
Karlskrona • Publicerad 8 januari 2013
Tre. Endast två föräldrar i Karlskrona kommun har valt och fått vårdnadsbidraget som infördes i år. I kön står ytterliga en familj.
Tre. Endast två föräldrar i Karlskrona kommun har valt och fått vårdnadsbidraget som infördes i år. I kön står ytterliga en familj.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Vårdnadsbidraget har varit KD-ledaren Tommy Olssons hjärtefråga sedan 1996 när han kom in i kommunpolitiken i Karlskrona. Och han var mycket nöjd när förslaget om vårdnadsbidrag efter många år nådde fram till ett beslut i Karlskrona kommun.

Är du lika nöjd i dag när det bara är två personer som har valt att ta ut vårdnadsbidraget?

– Jag är mycket nöjd. Och mycket glad för att vi har gett dessa två familjer möjligheterna att själv välja hur de vill ordna det för sina barn. Alla vill inte ha sina barn i kommunal barnomsorg.

Tommy Olsson har inte själv gjort någon uppskattning av hur många föräldrar i Karlskrona som kan tänkas vara intresserade av vårdnadsbidraget. Men summan på 1,8 miljoner kronor räcker till 50 familjer under ett år.

Vårdnadsbidraget är i dag på 3 000 kronor, men Tommy Olsson är redo för att ta reformen till nästa nivå. Kristdemokraterna vill höja bidraget till 6 000 kronor i månaden för att ge föräldrarna en rimlig möjlighet att kunna välja bort en del av sitt förvärvsarbete för att tillbringa mer tid med sina småbarn.

Tycker du att det är rimligt att genomföra en reform som bara riktar sig till ett fåtal personer?

– Absolut. Vi slåss för den lilla enskilda människan. I det här fallet slåss vi för barnens rätt och det är helt oviktigt hur många eller hur få som tar del av vårdnadsbidraget. Det är bra för dem som vill ha det, även om det så bara är en handfull.

Att det är så få som två personer i Karlskrona som har valt vårdnadsbidraget tror Tommy Olsson beror på att kommunen inte har marknadsfört bidraget ordentligt.

– Föräldrarna vet inte om att det finns och att de kan söka det. Det är så nytt för Karlskrona, säger han.

Karlskronas kommunalråd Camilla Brunsberg (M) och också nöjd med att kommunen har möjlighet att låta föräldrar välja vårdnadsbidrag, även om det bara blir en handfull.

– Ett barn i förskolan kostar runt 100 000 årligen. Ett barn med vårdnads­bidrag kostar kommunen 36 000 kronor.

Dessa föräldrar kan få vårdnadsbidraget

Från det att barnet har fyllt ett år tills en månad innan det fyller tre.

Barnet ska vara folkbokfört i Karlskrona kommun.

Barnet får inte ha en plats i den offentligt finansierade barnomsorgen.

Det går bra att föräldrarna förvärvsarbetar eller studerar samtidigt som de får vårdnadsbidrag. Kravet är bara att föräldrarna har ordnat sin barnpassning privat.

Föräldrarna ska ha tagit ut 250 hela dagar av föräldrapenning.

Vårdnadsbidraget är 3 000 kronor i månaden och är inte pensions­grundande.

Föräldrar kan inte få vårdnadsbidrag om de har a-kassa eller aktivitetsstöd.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.