1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ett vapen spårat till Blekinge

Det stora vapenbeslaget i Växjö visar sig ha kopplingar till Blekinge. Minst ett av de 250 vapen som hittades vid beslaget är stulet i länet.
- Men det kommer ta tid innan vi har spårat alla vapen, säger kriminalkommissarie Stefan Thörn vid växjöpolisen.
Karlskrona • Publicerad 13 oktober 2001

Det vapen som nu spårats till Blekinge är ett finkalibrigt kulgevär som är anmält stulet. Exakt var i länet det stals gick inte att få fram på fredagen.

Ingen exakt siffra

- Det är det enda som vi hittills har spårat till Blekinge. Men vi är långt ifrån färdiga med arbetet. Det kommer att ta tid innan vi hunnit spåra alla vapen, säger Stefan Thörn.

- Någon exakt siffra har jag inte nu. Men vi har bara spårat några stycken. Och att fler kommer från Blekinge är inte alls omöjligt.

Det var i början av oktober som polisen fick tips om att en större vapenarsenal fanns på en gård utanför Växjö. När polisen kom till gården pågick lastningen av 250 vapen och 340 kilo dynamit i tre bilar och en husvagn. Samtliga tre som fanns på platsen greps.

Skulle säljas

Gårdens 40-åriga ägare sitter häktad liksom en av de två andra som greps. Den tredje är misstänkt för delaktighet. Under utredningen har ytterligare tre personer gripits och sitter också häktade.

Polisen misstänker att vapnen var tänkta att säljas. Det förnekar gårdsägaren, och hävdar att han på grund av sitt stora vapenintresse hade ett 50-tal egna.

I beslaget finns också ett antal militära automatvapen. För att spåra dessa samarbetar polisen med de militära myndigheterna, berättar Stefan Thörn.

- Men det är inte speciellt många militära vapen. Det rör sig om ett fåtal.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.