Engagemanget minskar
- Vi kan inte ha en situation där bedömningsgrunderna skiljer sig mellan de olika psykiatriska klinikerna i länet, säger förvaltningschef Thomas Gustafson med anledning av BLT:s artiklar om explosionen av antalet avvisningshotade flyktingar som söker sig till psykiatrin.
Han är medveten om att just Karlskrona Öst, som genom sitt humanitära engagemang, har belastats extra hårt med många asylsökande det senaste året. Men även klinikerna i västra Blekinge har sagt ifrån att de inte längre klarar anstormningen av asylsökande.
Empati och organisation
- Ryktet om att det var lätt att komma in på Karlskrona Öst spred sig som en löpeld. Jag vill inte säga att personalens engagemang för de asylsökande är fel i sig. Men sjukvård handlar om mer än mänskligt engagemang. Det handlar också om organisation, säger Thomas Gustafson.
Och nu är det organisation, tydliga regler och gemensamma riktlinjer för bedömningen av de asylsökandes behov av akut psykiatrisk vård, och samarbete med Flyktinghälsan som ska gälla.
Lättare psykiatrisk vård
För de asylsökande blir konsekvenserna att psykiatrins utrymme för humanitärt engagemang krymper.
I förvaltningschef Thomas Gustafsons modell för hur psykiatrin ska jobba med asylsökande ska Flyktinghälsan i Kungsmarksplan fungera som en slags sluss.
- Tanken är att de asylsökande måste gå genom Flyktinghälsan först, och där ska man kunna ge lättare psykiatrisk vård. Bedömer personalen att det finns behov av akuta insatser ska de skicka patienterna vidare till psykiatrin, säger Thomas Gustafson.
Den personal han talar om är två sjuksköterskor som är knutna till Flyktinghälsan samt möjligheter till stöd från läkare.
Flyktinghälsan ligger under primärvården, och riktigt hur samarbetet ska läggas upp är ännu inte helt klart.