1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En ny storkonsument

Barnen är en ny och krävande kundkrets.
Unga svenskar har i genomsnitt 526 leksaker var.
Forskare menar att ägandebehovet är kopierat från vuxenvärlden.
- Vi kan inte moralisera för att barnen tar efter oss, säger Anders Nelson, doktorand i Halmstad..
Karlskrona • Publicerad 22 oktober 2001

Barnen har blivit kunder. Uppväxtåren är inte längre skyddade från omvärldens intryck och trender. Den tiden är förbi.

- Astrid Lindgren-världen finns inte längre, säger Anders Nelson.

Tillsammans med en forskarkollega har Nelson studerat 152 slumpvist utvalda barns rum. Där hittade de mer än 80 000 leksaker, vilket innebär ett genomsnitt på 526 saker per barn.

Allt har gåtts igenom och delats upp i olika kategorier, exempelvis hushåll, transport, verktyg och människor. Studierna har gjorts för att få en bättre inblick i ett barns syn på samhället.

- Barnens rum är ingen kopia men relaterad till världen utanför.

Sparas på hög

Svenska barn vill ha och får mycket prylar. Leksakerna sparas på hög och byts ständigt ut av nya. Anders Nelson menar att detta direkt avspeglar hur det vuxna samhället ser ut. Föräldrarnas behov av det materiella - av ägandet - är ett beteende som unga adopterar.

Reklambranshen, leksakstillverkarna och försäljarna har insett den globala förändringen. De ser inte längre sin marknad i den vuxna köpkretsen - utan vänder sig direkt till barnet.

- Vi kan inte moralisera för att barnen tar efter oss.

Undersökningen visar på två tendenser. Dels har barnens rum ofta ett tema relaterat till hemmet och det privata livet. Dels förekommer i stor utsträckning dockor och andra saker som påminner om vanliga människor.

- Leksaker är inte redskap, menar Anders Nelson. Det är tecken och normer för samtiden.

Få tabun

Men något som är viktigt att komma i håg är att leksaksvärlden inte har några rätt eller fel. Den är mer tillåtande och har få tabun. De enda områden som egentligen lyser med sin frånvaro är sex och religion. Detta är ett medvetet val från branshen. Ett annat är att inte sticka av mot den västerländska livsstilen.

- Det laborerar de inte med, säger Anders Nelson. Utbudet marknadsförs utslätat och endimensionellt för att inte sticka av.

Micaela Landelius
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.