1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elfel kan vara brandorsaken

En bristfällig installation av en elektriker kan ha orsakat en brand som totalförstörde ett fritidshus förra året.
Nu granskas elfirman.
- Det får inte se ut som det gjorde, säger Göran Lindman på Elsäkerhetsverkets södra tillsynsdistrikt.
Karlskrona • Publicerad 4 november 2003

Det var den 12 november förra året som räddningskåren fick ett larm om en brand i Lösen. Det fanns inte mycket att göra. Branden i fritidshuset lämnade bara murstocken kvar.

Dagen efter kom polisens tekniker till platsen.

De kunde konstatera att dörrarna till huset, och en bod intill, hade varit låsta. Mycket mer gick inte att se i det som fanns kvar.

Koplingsdosa på träd

Men en sak reagerade polisen över. En elkabel som låg 1,5-2 meter från huset hade brunnit, dock inte marken mellan kabeln och huset. Intill, på ett träd, satt en kopplingsdosa för andra kablar. Omdömet som skrevs i rapporten blev att installationen inte var fackmannamässigt utförd.

Slutsatsen i polisens tekniska rapport var att det inte gick att fastställa den huvudsakliga brandhärden: "...men med tanke på omständigheterna, bland annat den icke fackmannamässiga elinstallationen, är det troligt att branden orsakats av ett elektriskt fel i anslutning till boden."

Även om mycket pekade på att det rörde sig om ett elfel gick det inte att bevisa det. Inte minst på grund av att det inte fanns någon möjlighet att avgöra exakt vad som hänt. Men Elsäkerhetsverket fick rapporten och en utredning gjordes också där.

Installation dömdes ut

Elinstallationen som gjorts dömdes ut, även om den inte direkt kan pekas ut som orsak till branden. Dessutom visade det sig att en elfirma i Blekinge utfört jobbet.

- När jag såg hur installationen utförts hoppade jag högt. Det får inte se ut som det gjorde. Bland annat var viktiga så kallade biledare avklippta. Kablar låg löst på marken. Och en kopplingsdosa får absolut inte sitta i ett träd, säger Göran Lindman.

Han tog kontakt med elfirman. Beskedet han fick var att det rörde sig om en provisorisk lösning och att fastighetsägaren sagt att denne skulle ombesörja nedgrävningen av kabeln.

- Men det fritar inte elfirman från ansvar. Ska något göras provisoriskt måste det ändå göras riktigt. Det här visar hur viktigt det är att en elinstallation utförs ordentligt och att elfirmorna alltid tar sitt formella ansvar, säger Göran Lindman.

Firman kan få varning

Han vill inte spekulera i brandorsaken. Men den bristfälliga elinstallationen i sig är tillräckligt allvarlig för att Elsäkerhetsverket ska göra en bedömning om eventuell påföljd för elfirman, förklarar Göran Lindman.

- I normala fall, vilket möjligen kan bli aktuellt nu, blir elfirman varnad. I mer drastiska fall kan elfirmans behörighet dras in.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.