JÄMJÖ
För tredje höstterminsstarten i rad arrangerades det i går temadag på Jändelskolan. Målet är att skapa vi-anda hos elever i årskurs 4 till 6.
Tidigare teman har gått under namnen Vem är jag - vilka är ni? och Våra sinnen. Men i år handlade det om samarbete.
Sammansatta i grupper om tio fick eleverna utföra övningar vid sexton olika stationer. Den ena mer klurig än den andra.
- Det här ökar gemenskapen och kanske också förståelse för varandra, säger en av initiativtagarna Eva-Marie Karlsson.
Det är för tillfället rast men ändå hopas klungor av elever kring de olika stationerna. Nyfikenheten hänger i luften och vissa verkar inte riktigt kunna vänta på att rasten tar slut.
När klockan ringer är det åter dags att anta de olika utmaningarna.
Samarbete
Stationerna bygger till stor del på just samarbete. Och hela tiden måste eleverna själva klura ut vilka förutsättningar gruppen har. Ett måste är dock att alla i gänget är delaktiga.
Som vid gungbrädan. En bräda är placerad på en betongkloss. Meningen är att hela gruppen ska kliva upp på brädan och hålla den vågrätt över marken, annars blir det äggröra eftersom det ligger ett rått ägg under vardera ändan av brädan.
- Vi börjar i mitten, ropar någon. Men det är för sent. Ett ägg är krossat.
Får kläm på tekniken
En diskussion uppstår i gruppen och så småningom får man kläm på tekniken.
Vid ballongskjutningen står Nicole Nilsson från klass 6 a. Hon tittar förväntansfullt på redskapen som ligger på plats. Hon tycker det är kul med temadag. Riktigt varför kan hon inte säga.
- Det är bara kul helt enkelt, säger Nicole.
Läraren Lars Eriksson ropar, det är dags för instruktioner. Några ska fylla vatten i ballongerna, några ska skjuta iväg dem med hjälp av en slunga, några ska försöka fånga upp ballongerna i spänner, några ska sedan fylla en flaska med vattnet.
- Den klass som har haft mest hittills hade nio deciliter, informerar Lars Eriksson innan gruppen snabbt som attan formerar sig och kommer överrens om vem som ska göra vad. Och så är det igång.
Full aktivitet
Det är full aktivitet över hela skolgården. Ett stort flin över elevernas ansikten verkar vara den gemensamma nämnaren när man roterar mellan stationerna.
- Tänk vad man kan göra med så lite medel. Det behöver inte alltid vara kostsamt, säger Eva-Marie Karlsson nöjt.