1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elever vill hellre ha park än kyrkogård

Nya parkbänkar och grusade gångar.
Hedvig Eleonoras kyrkogård liknar en riktig park.
Karlskronas gymnasister vill helst att den ska vara det också.
- Vår arbetsplats ligger där, säger Henric Carlsson, elevrådets ordförande.
Karlskrona • Publicerad 12 oktober 2001

Under torsdagen återinvigdes den gamla Stadskyrkogården. Ett träd planterades till minne av dagen. På en av de nyanlagda gångarna hade hela arbetsstyrkan församlats för att höra tacktalet.

- Under årens lopp har många beklagat sig över att det varit så slitet, säger kommunalråd Gerthie Olsson. Nu är den efterlysta upprustningen avklarad och vi har fått ett fint resultat.

Ska få ny färg

Parkbänkar har placerats ut på området och ett järnstaket skiljer det från omkringliggande gator. Kapellet ska få en ny omgång färg i sinom tid, men annars är allt färdigt.

- Den här platsen har alltid hetat Hedvig Eleonoras kyrkogård, säger Gerthie Olsson. Något namnbyte har aldrig varit aktuellt.

Men uttrycket kyrkogård är inte uppskattat av de som besöker platsen dagligen - eleverna på Karlskronas tre gymnasier och friskolan Galären.

- Vår arbetsplats ligger där, säger Henric Carlsson, elevrådets ordförande.

Staket stänger ute folk

Många elever har sagt ifrån. De tycker det är viktigt att ta hänsyn till historien, men vill för den skull inte passera en kyrkogård på väg till lunchen. Parkbänkarna som satts ut ser de som en klar fingervisning att eleverna ska vistas mer på området. Järnstaketet tror de snarare stänger ute än bjuder in folk.

- Men det är ändå bara vi som är här. Knappt aldrig någon som rastar hunden ens en gång.

Henric Carlsson menar att Kapellparken är ett bekvämt och bra namn. Det har använts länge och alla känner igen det. På skyltar i Karlskrona ska det namnet stå utskrivet, medan en minnestavla kan berätta mer utförligt om den första kyrkogården.

- Vi är inte ute och krigar, säger han. Vi som använder den är bara lite upprörda.

I går skickade eleverna en skrivelse med sina åsikter till samhällsbyggnadsförvaltningen.

- Tror de det lockar unga som söker till skolorna att entrén ligger vid en kyrkogård?

Micaela Landelius
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.