Efter önskemålen – två nya språkkaféer öppnar

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

Önskemålen har varit många. Därför har två språkkaféer för nyanlända nyligen startat på två platser i Karlskrona kommun.

Vid Karlskrona kommuns dialogmöten har man uppmärksammat önskemål om fler språkkaféer vid sidan av Kafé Pratbubblan i Karlskrona. Nu öppnar kommunen tillsammans med bland andra Studieförbundet Vuxenskolan nya språkkaféer i Marieberg och Jämjö.

– Ett språkkafé är en mötesplats som ska underlätta för dig som är nyanländ i Sverige och vill lära dig tala mer svenska, berättar Christina Norlin på kommunens Integrationscentrum.

Tidigare har Karlskrona kommun drivit projekten Språkvän och Träningsvän. Då har 65 par matchats som språkvänner och 45 par har blivit träningsvänner.

Deltagarna har lärt sig om varandras kulturer och flera av Karlskronas idrottsföreningar har genom projektet Träningsvän fått nya medlemmar från olika länder.

– Du som tidigare har varit språkvän eller träningsvän kanske fortfarande är nyfiken på andra kulturer och vill hjälpa nya kommuninvånare att fortare komma in i samhället. Då är språkkaféerna ett jättebra ställe att komma till, säger Christina Norlin.

Kafé Pratbubblan finns på Norra Kungsgatan 24 och har sedan tidigare öppet på onsdagar.

De båda nya språkkaféerna har kommit till efter önskemål och startat under hösten.

– I Jämjö hade ett företag behov av att förbättra svenskan bland sina anställda, många av dem är utrikesfödda, berättar Christina Norlin. Nu arrangeras på tisdagar först en språkkurs och därefter ett språkkafé i Jämjö GoIF:s klubblokal. Tillsammans med företaget är klubben medarrangörer.

Det andra nya språkkaféet ligger i Marieberg, på Gullbernavägen 1, och där är Studieförbundet Vuxenskolan medarrangör. Det har också öppet på tisdagar.

– Önskemålet om språkkaféet i Marieberg dök upp i samband med medborgardialog, säger Christina Norlin. En period hade vi många caféer i gång, men mest i centrum. Nu känns det bra att få lite mer spridning på det.

Hur många som dyker upp på kaféerna varierar. Ämnena likaså.

– I Marieberg kan vi till exempel utgå från ett aktuellt i samhället som deltagarna har frågor kring, säger Christina Norlin. Går man på SFI får man med sig grammatiken därifrån. Det de saknar är en möjlighet att utveckla och använda sitt svenska språk tillsammans med andra. Språkkaféet ett bra tillfälle för det..

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.