1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dykstopp i marinen

Efter att ha hittat brister i en reservluftsventil i flera aggregat för dykare har Försvarsmakten infört nyttjandeförbud på materielen.
Karlskrona • Publicerad 4 oktober 2001

KARLSKRONA

- De undersökta ventilerna har allvarliga läckage. Om reservluftsfunktionen måste nyttjas och den är trasig kan det innebära en mycket allvarlig situation för en dykare om han inte tillförs syre, säger Jonas F Montgomery, informationschef i marintaktiska kommandot.

Det är andra gången på kort tid som marinens materiel krånglar och man tvingas införa nyttjandeförbud. För några månader sedan inträffade ett allvarligt luftstopp i en andningsapparat för rökdykare. När detta upptäcktes tvingades marinen ställa både fartyg och övningar i avvaktan på utredning.

Används av värnpliktiga

Det nu aktuella nyttjandeförbudet gäller den dykutrustning som främst används av värnpliktiga som tjänstgör ombord på flottans fartyg. Utrustningen är anpassad för lättare dykuppdrag och nyttjas när sjömännen exempelvis ska kontrollera eventuella skrovskador och propellrar.

Felet på en av lufttuberna upptäcktes i samband med en rutinkontroll vid marinbasen i Karlskrona. Lufttuben hade då ett allvarligt läckage.

Därefter testades ytterligare 18 luftflaskor.

- Resultatet visade att samtliga reservventiler läcker i större eller mindre omfattning.

Reservventilen ska användas om det uppstår fel på den ordinarie ventilen. Dykaren ska då snabbt kunna reglera detta för att inte tappa syre.

Nyttjandeförbud direkt

Marinledningen beslutade omedelbart att införa nyttjandeförbud på all materiel av det aktuella märket. Nu kommer samtliga flaskpaket att testas i ett laboratorium av försvarets egna experter. Ett resultat av testerna beräknas vara klart senare i höst.

- Om det räcker att byta packningarna eller om hela ventilen måste bytas återstår att se.

Låg aktivitet nu

Felet upptäcktes i en tid då stora delar av marinens verksamhet ligger stilla.

- Just nu har vi ingen dykutbildning igång och de flesta fartygen ligger still av besparingsskäl så nyttjandeförbudet påverkar inte verksamheten i någon större omfattning, säger Jonas F Montgomery.

- Behöver något förband hjälp med lättare dykuppdrag finns exempelvis våra röjdykare i Karlskrona och Stockholm som använder en annan typ av dykutrustning.

De aktuella luftflaskorna köptes in redan 1986. Utrustningen utsätts för stora slitage då den vandrar runt mellan olika användare. Inom marinen har man dock inte reagerat på att utrustningen passerat bäst före datum.

- Materielen har fungerat. Vi har inte haft några incidenter de senaste åren. Jag kan också tänka mig att det beror på ekonomiska skäl att utrustningen inte är utbytt.

Lars-Göran Enarsson

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.