1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dubbelrum byggs bort för att spara

Fem miljoner back för äldreomsorgen under 2002.
Och fortsatt minus för verksamheten nästa år.
Det beskedet ger äldreförvaltningens chef Lars Larsson äldrenämndens politiker som sammanträder i veckan.
Karlskrona • Publicerad 21 oktober 2002

Efter att nio månader gått av 2002 fortsätter alltså äldreomsorgen att gå med minus. Orsakerna till det är huvudsakligen ökad vårdtyngd, stigande kostnader för sjuklöner och att handikappomsorgen inte är i behov av de nio platser som tidigare beslutats. Det sistnämnda betyder ett underskott på 1,8 miljoner kronor i år.

Äldreförvaltningen har dessutom ett sparkrav på fyra miljoner kronor sedan i våras, som inte klarats ut.

- Tyvärr finns det i dagsläget tendenser att dessa besparingskrav inte fullt ut kommer att klaras, utan slutar i ett underskott på 1,5 miljoner kronor, skriver Lars Larsson i delårsbokslutet.

Bygga bort

Hemtjänsttimmarna har blivit fler än budgeterat, utan att en eventuell volymökning på grund av maxtaxa ännu räknats med. Inte heller är effekterna av lägre avgifter klara.

Lars Larsson föreslår nu att de dubbelrum som finns kvar inom det särskilda boendet ska byggas bort. Kön till särskilt boende har kortats rejält under året, i september fanns 43 personer i kö.

Intagningsstopp

I norra kommundelen finns 19 dubbelrum inom särskilt boende. En ombyggnad innebär att fem platser försvinner. På af Klint som också ska byggas om kommer fyra platser att försvinna i samband med det. På Östergården ska också dubbelrummen minskas, vilket innebär fem färre platser. Här ska också fyra korttidsplatser från Mölleberg inrymmas. Samtidigt med ombyggnationen införs intagningsstopp på dessa boenden.

För att försöka stoppa underskotten i äldreomsorgens budget, föreslår förvaltningschefen även andra åtgärder. De tjänster i staben som ännu inte är besatta ska senareläggas. Det gäller till exempel tjänsten som myndighetschef efter Lars-Åke Nordin som slutade i oktober för att bli chef för äldreomsorgen i Kalmar. Äldreförvaltningen har också i det närmaste infört inköpsstopp på varor och tjänster för att få bukt med den skenande ekonomin.

Ann-Marie Andersson

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.