Drunkning på KA 2 tas upp i hovrätten
KARLSKRONA
Erik Nihlmark från Alingsås dog 21 år gammal på luciadagen 1999. Det var sista dagen på en fem dagar lång slutövning.
Det enda som återstod för amfibiesoldaterna innan de fick sin efterlängtade gröna basker var att ta sig igenom stridshinderbanan. Ett av de sista hindren bestod i att vada från Tjurkö
till Bobbeskär. Där drunknade plutonsbefälseleven Emil Nihlmark.
Säkerheten brast
Både yrkesinspektionen och KA 2:s interna utredning konstaterade att säkerheten vid övningen brustit. Vadhindret skulle aldrig ha genomförts om säkerhetsföreskrifterna hade hållits.
Vattendjupet som normalt var en och en halv meter hade stigit ytterligare en dryg halvmeter, vilket gjorde att de utmattade värnpliktiga inte bottnade. Det blåste, var kallt och dessutom strömt i vattnet.
Båda friades
För nästan exakt två år sedan åtalades de två ansvariga befälen vid övningen för arbetsmiljöbrott, alternativt vållande till annans död. Båda friades dock av en oenig tingsrätt efter rättegången, som hölls i slutet på maj och början av juni förra året.
Rätten kom visserligen fram till att befälen varit försumliga, främst eftersom de inte undersökt vattendjup, temperatur och strömförhållanden innan de värnpliktiga skickades ut i vattnet. Men försumligheten bedömdes inte vara allvarlig nog för att fälla befälen. En nämndeman ansåg dock att de gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott.
Nya förhandlingar
Både kammaråklagare Christer Almfeldt och Emil Nihlmarks familj överklagade domen till hovrätten. Och i morgon, två år och tio månader
efter dödsolyckan, påbörjas förhandlingarna.
De kommer att hållas onsdag och torsdag samt onsdag och torsdag i nästa vecka i Karlskrona tingsrätt.
Då kommer bland annat Günter Villman, tidigare KA 2-chef, och Adam Berkowicz, chef för Rättsmedicinalverkets avdelning i Göteborg, att vittna.