1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Drunkning på KA 2 tas upp i hovrätten

Det har snart gått tre år sedan Emil Nihlmark drunknade i tvågradigt vatten utanför Tjurkö. Men det rättsliga efterspelet är ännu inte över. I morgon inleds hovrättsförhandlingarna mot två före detta KA 2-befäl..
Karlskrona • Publicerad 8 oktober 2002

KARLSKRONA

Erik Nihlmark från Alingsås dog 21 år gammal på luciadagen 1999. Det var sista dagen på en fem dagar lång slutövning.

Det enda som återstod för amfibiesoldaterna innan de fick sin efterlängtade gröna basker var att ta sig igenom stridshinderbanan. Ett av de sista hindren bestod i att vada från Tjurkö

till Bobbeskär. Där drunknade plutonsbefälseleven Emil Nihlmark.

Säkerheten brast

Både yrkesinspektionen och KA 2:s interna utredning konstaterade att säkerheten vid övningen brustit. Vadhindret skulle aldrig ha genomförts om säkerhetsföreskrifterna hade hållits.

Vattendjupet som normalt var en och en halv meter hade stigit ytterligare en dryg halvmeter, vilket gjorde att de utmattade värnpliktiga inte bottnade. Det blåste, var kallt och dessutom strömt i vattnet.

Båda friades

För nästan exakt två år sedan åtalades de två ansvariga befälen vid övningen för arbetsmiljöbrott, alternativt vållande till annans död. Båda friades dock av en oenig tingsrätt efter rättegången, som hölls i slutet på maj och början av juni förra året.

Rätten kom visserligen fram till att befälen varit försumliga, främst eftersom de inte undersökt vattendjup, temperatur och strömförhållanden innan de värnpliktiga skickades ut i vattnet. Men försumligheten bedömdes inte vara allvarlig nog för att fälla befälen. En nämndeman ansåg dock att de gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott.

Nya förhandlingar

Både kammaråklagare Christer Almfeldt och Emil Nihlmarks familj överklagade domen till hovrätten. Och i morgon, två år och tio månader

efter dödsolyckan, påbörjas förhandlingarna.

De kommer att hållas onsdag och torsdag samt onsdag och torsdag i nästa vecka i Karlskrona tingsrätt.

Då kommer bland annat Günter Villman, tidigare KA 2-chef, och Adam Berkowicz, chef för Rättsmedicinalverkets avdelning i Göteborg, att vittna.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.