1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dramatisk övning: ”Naivt att tro att det inte kan hända”

En knivbeväpnad gärningsman har löpt amok i konferenscentret på Gullberna.
Polis, räddningstjänst och ambulanspersonal möts av skadade och döda personer samtidigt som en brand ska bekämpas.
Lyckligtvis är allt bara en övning.
Mats Johansson, mekanikern som fick låtsas vara knivbeväpnad galning för en dag, har precis övermannats av polis efter en nästan två timmar lång övning på konferenscentret på Gullberna.
Foto: Staffan Lindbom

– Vi har en skyldighet att bevaka vad som händer i övriga Sverige och resten av världen. Det vore naivt att tro att en sån här sak inte kan hända på en mindre ort. Det här är ingenting som är unikt för storstäder. Det är bara att minnas tillbaka till Trollhättan och attacken på skolan 2015, säger Ulf Lindberg, en av övningsledarna från Region Blekinge.

Temat för storövningen var pågående dödligt våld i publik miljö. Räddningstjänsten, polisen, Karlskrona kommun och Region Blekinge var inblandade.

– Exakt hur många som deltar vill jag hålla för mig själv. Men vi är så mycket folk som vi kan få fram en helt vanlig torsdag, säger Lindberg.

Klockan 09.30 går det automatiska brandlarmet från Karlskrona Kompetenscenter på Gullberna. Räddningstjänsten anländer till platsen ungefär sex minuter senare och möts av en låst dörr. Genom fönstret ser brandmännen knivskurna människor, varav minst en är avliden.

– Vi måste forcera dörren.

Offer med realistiskt sminkade knivskador skriker på hjälp. En kvinna vädjar uppgivet om hjälp för sin redan avlidna kollega.

Inga beslut är enkla i det här läget. Stämningen är uppumpad och professionell, men tack och lov saknas paniken som kommer vid äkta händelser.

– Den är förstås svår att få till hundra procent. Men våra markörer har gjort ett otroligt jobb, säger Lindberg.

Elda Cernac jobbar i normala fall som sjuksköterska. Hon är en av dem som sedan klockan sju i morse sminkat figuranternas knivskador och brännskador.

– Jag brukar alltid sminka vid våra traumaövningar som vi har en gång i månaden. Det är ju då och vid halloween som man får göra sånt här, säger hon och skrattar.

Hur realistiska är knivskadorna?

– De är väldigt realistiska. Vi bygger upp dem med vax. De knivskador jag sett i verkligheten ser ut så här.

Skadade bärs ut i strid ström i takt med att polisen arbetar med att säkra byggnaden och räddningstjänsten kämpar mot den brand som brutit ut på ovanvåningen. Nästan två timmar efter att övningen startat är den över. Gärningsmannen, spelad av räddningstjänstens mekaniker Mats Johansson, är övermannad.

– Det här har varit ett spännande uppdrag. Det är klart man ställer upp för en bra sak. Jag skulle spela drogpåverkad gärningsman med kniv, säger Johansson.

Hur är det att bli nedbrottad av fullt utrustad polis?

– De är rätt tuffa när de tar sina grepp.

Samma övning gjordes i tisdags, men då utan medias närvaro.

– Utfallet blev samma. Branden slogs ner och gärningsmannen greps inom den tiden vi hade. Däremot skiljde det sig lite i inledningen vilket vi får gå igenom och utvärdera, säger Ulf Lindberg.

Har det gått smärtfritt utan tekniska bekymmer?

– Det kan jag inte påstå. Tekniken med skyliften strulade i mitten av övningen. Men det är sånt som kan hända i verkligheten också.

Här är bilder från övningen.

images28 bilder
enlarge

Läs mer

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Sport

Fler startgrupper i populära swimruntävlingen

”Kan ha plattan i mattan”

Ledare

Civilsamhället är en pelare

Frivilligorganisationerna ska inte tas för givna.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Brott

Anmälan om inbrott i lägenhet

Tjuvarna ska ha brutit upp dörren

Sökinsats

Polishelikopter över Karlskrona letade efter försvunnen man

Kustbevakningen deltog i insatsen med flyg och båt