1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dömdes till böter för hot mot åklagare

Mannen från Sölvesborg skickade hotfulla brev till chefsåklagare Tommy Clevenhult.
I går dömdes han för hot mot tjänsteman.
Straffet blev villkorlig dom och dagsböter för ett brott som vanligtvis ger fängelse.
Karlskrona • Publicerad 8 april 2003

I höstas fick chefsåklagare Tommy Clevenhult brev från man i 60-årsåldern från Sölvesborg som uppenbart var besviken på hans arbete. Brevet var skrivet i hotfulla ordalag och det hela anmäldes till polisen. Ytterligare ett obehagligt formulerat brev hann finna sin väg till Tommy Clevenhults postkorg innan avsändaren i februari i år åtalades för hot mot tjänsteman.

Vanligtvis fängelse

I går kom domen. Straffet för det brott som mannen åtalats för är vanligtvis fängelse, men Sölvesborgaren, som bland annat uttryckligen hotat Tommy Clevenhult med misshandel, dömdes till villkorlig dom och 50 dagsböter.

- Det var helt i linje med vad jag hade förväntat mig, säger åklagare Sven-Erik Alhem.

Han berättar att den mannen sedan länge har känt sig felbahandlad av rättsväsendet. För 20 år sedan anmälde den dömde till åklagarmyndigheten en stöld på över en miljon kronor. Men han fick aldrig något svar.

Hotfulla brev

Under flera år försökte han förgäves komma i kontakt med ett antal åklagare. Missnöjet med rättsväsendet i stort kom till slut, enligt Sven-Erik Alhem, att riktas mot Tommy Clevenhult personligen. Och då i form av hotfulla brev.

"Rimligt straff"

Sven-Erik Alhem vill inte göra något konkret uttalande om varför mannen inte fick fängelse. Han säger bara att han anser att straffet är rimligt med tanke på mannens situation.

- Alla parter är nöjda med påföljden. Jag tror inte att mannen kommer att utgöra något hot i framtiden, säger han.

arvid.jurjaks@blt.se

0455-770 00

Arvid Jurjaks
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.