1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dold kostnad för sjukskriven lärare

En sjukskriven lärare kostar kommunen 11 625 kronor i veckan. Men i den kommunala budgeten syns kostnaden i stället som ett överskott på 1 914 kronor i insparad lön.
- Det är ett smygsparande eftersom kostnaden kommer förr eller senare, säger Claes Bothén, (kd), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Karlskrona • Publicerad 20 oktober 2001

Överskottet på 1 914 kronor beror på att ingen vikarie sätts in för den sjukskrivne läraren. I stället måste kollegorna göra den sjukes jobb, fullt ut eller i lägre grad.

- Det innebär att om man redan arbetar på 80-90 procent av sin maximala kapacitet, så hinner man aldrig återhämta sig. Då gå man in i väggen, säger Claes Bothén.

Ser inte kostnad

Som politiker i barn- och ungdomsnämnden är han engagerad i sjukfrånvaron hos personalen. Arbetsutskottet har ägnat ett särskilt möte just åt sjukfrånvaron och hur man kan komma till rätta med den.

- Vi ser inte kostnaderna tydligt i budgeten, säger han. Men på sikt visar det sig i att rektorsområdena inte kan hålla sina budgetar. Det blir ett ekorrhjul, säger Claes Bothén.

- Att se kostnaderna för produktionsbortfallet redovisade sätter sakerna på sin spets.

Susanne Nordin, personalutvecklare på kommunledningsförvaltningen, säger att det går att sätta en prislapp på en del av sjukfrånvaron.

Slipper betala

- Kommunen slipper betala ut lönen fullt ur. Det är det enda värdet som syns i budgeten, säger hon.

- Men generellt kan vi inte sätt en prislapp på det arbete någon annan utför, när vi inte sätter in en sjukvikarie.

Claes Bothén betonar att arbetsledare i den kommunala verksamheten har ett stort ansvar.

- I dag tvingas skolledare fokusera på fel saker, till exempel i samverkansområdena som tar mycket tid och är tungrott.

- En ledare ska finnas i verksamheten och bland sin personal och elever, säger Claes Bothén. Det är inte naturligt att kräva det i dag. Organisationen är för tungrodd.

Ann-Marie Andersson

Fotnot: Uträkningen av vad sjukfrånvaron kostar är hämtad från boken "Rehabiliteringens ekonomi" av Tomas Aronsson.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.