1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Det var dumt att köra dit"

De sex vännerna tog sig till gården för att "göra upp" med familjen. Bara fyra av dem åkte därifrån. - Det var dumt att köra dit. Nu är allt åt helvete, säger Jonas, 17, som hann fly undan när skotten föll.
Karlskrona • Publicerad 13 oktober 2007
Befann sig på platsen. Jonas, 17, är en av de sex pojkar som i lördags natt åkte till familjens gård för att "göra upp". Enligt Jonas sköt den nu häktade pappan flera skott mot 15-årige Simon Söderberg och den skottskadade 16-åringen. Foto: Marie Petersson
Befann sig på platsen. Jonas, 17, är en av de sex pojkar som i lördags natt åkte till familjens gård för att "göra upp". Enligt Jonas sköt den nu häktade pappan flera skott mot 15-årige Simon Söderberg och den skottskadade 16-åringen. Foto: Marie PeterssonFoto: 
Befann sig på platsen. Jonas, 17, är en av de sex pojkar som i lördags natt åkte till familjens gård för att "göra upp". Enligt Jonas sköt den nu häktade pappan flera skott mot 15-årige Simon Söderberg och den skottskadade 16-åringen. Foto: Marie Petersson
Befann sig på platsen. Jonas, 17, är en av de sex pojkar som i lördags natt åkte till familjens gård för att "göra upp". Enligt Jonas sköt den nu häktade pappan flera skott mot 15-årige Simon Söderberg och den skottskadade 16-åringen. Foto: Marie PeterssonFoto: Marie Petersson

För 17-årige Jonas i Rödeby har den senaste veckan varit en lång mardröm. I lördags natt förlorade han sin bästa vän, Simon Söderberg. Ytterligare en kamrat ligger skottskadad på sjukhus.

Och Jonas befann sig själv på platsen för dödsskjutningen. Han körde en av de två mopeder som tog de sex pojkarna till gården norr om Rödeby.

Hans version skiljer sig på flera punkter från den som anhöriga till den mordhäktade 50-åringen tidigare i veckan offentliggjort.

- I efterhand tänker jag att vi aldrig borde ha åkt dit. Orsaken till att vi ändå gjorde det var att den nu skottskadade 16-åringen tidigare under kvällen blev misshandlad av två närstående till familjen. De kastade ölburkar på honom och bjöd upp oss till gården för att "prata ut". Vi uppfattade det som att familjen ville "göra upp". Vi var inställda på bråk och några av oss hade druckit öl, berättar Jonas.

Ringde på dörren Mopederna parkerade gänget på en kilometers avstånd från gården. Med ficklampor i händerna gick de sedan tillsammans den sista biten till fastigheten.

Väl framme ringde den nu skadade 16-åringen hem till familjen.

- Han sa att vi var framme och frågade om de skulle komma ut. När inget hände gick han fram och ryckte i ytterdörren. Jag höll mig lite i bakgrunden, säger Jonas.

Sedan gick allt, enligt 17-åringen, mycket snabbt. Det var mörkt och gänget hann bara uppfatta att ytterdörren stängdes. Någon hade gått ut ur huset.

- Jag såg ingenting, men hörde plötsligt hur det small till. Jag tog skydd bakom en ladugårdsbyggnad. Det blev tyst. Sedan hörde jag Simon skrika och jag trodde att han blivit träffad i benet, säger Jonas.

Han säger sig vara säker på att fler än två skott avlossades med pappans hagelgevär.

- Det är så jag upplevde det. Först två skott. Sedan small det igen.

Flydde i panik De fyra pojkar som lyckats undkomma flydde från platsen i panik.

- Jag tjuvkopplade Simons moped och körde hem igen. Vid femtiden på morgonen fick jag veta vad som hade hänt. Jag kan fortfarande inte fatta det. Simon har varit som en familjemedlem hos oss.

Enligt Jonas är mycket av den information som hittills framkommit om mopedgänget i Rödeby felaktig.

- Vi är ingen särskild grupp på det sättet. I Rödeby är det hundratals ungdomar som kör moped. Det var bara en slump att det blev vi sex den här kvällen. Det är olika varje gång. Vi träffades på fritidsgården.

Det gemensamma intresset är mopeder.

- Jag vill inte få det att låta som att vi är några änglar. Visst har vi gjort en del dumheter.

Varför bråkade ni med familjen?

- Jag vet inte hur det började. Men den skadade 16-åringen och familjens son har gått i samma skola. Det var problem redan då. I lördags natt var första gången som jag var på gården.

Hur har Rödeby påverkats av händelsen?

- Mycket. Det är tyst och trist. Det är ett helt annat samhälle.

Fotnot: Jonas är ett fingerat namn

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.