1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Det blir ingen avgift på Aspöfärjan

Aspöfärjan ska även i fortsättningen vara gratis. Det har länsstyrelsens styrelse i Blekinge beslutat. De anser också att staten tar ett större ansvar för skärgårdstrafiken som bör vara gratis..
Karlskrona • Publicerad 22 januari 2002

Det är i ett remissvar till näringsdepartementets utredning om enskilda och allmänna vägar, som länsstyrelsen i Blekinge lämnar sitt besked. I utredningen föreslås att cirka 34 mil av den allmänna vägen i Blekinge blir enskild. Dessutom att 17 mil av den enskilda vägen blir allmän.

- Visst finns det et behov av en förändring, säger Blekinges kommunikationsdirektör Bengt Gustafsson. Men det är inte lämpligt att bara lämpa över vägar i enskild ägo.

"Inte rimligt med avgift"

- Vi tycker också att utredarna går för långt när de vill avgiftsbelägga en färja som Aspöfärjan. Det är inte rimligt.

Länstyrelsens styrelse anser att Aspöfärjan är en fortsättning på allmän väg och därför ska fortsätta vara gratis. I utredningen föreslås att alla vägfärjor med fler än 50 fordon per dygn ska vara allmänna. Det innebär att Ytteröfärjan i så fall blir en allmän färja. Kanske även färjan till Hanö skulle kunna bli avgiftsfri om utredningens förslag slår igenom, menar Bengt Gustafsson.

Ökat ansvar

- Staten bör ta ett ökat ansvar för båtförbindelser till alla skärgårdsöar med fast befolkning, menar länsstyrelsens styrelse.

- Avgifterna får inte motverka en positiv regional utveckling i skärgården.

M-ledamöterna i länsstyrelsens styrelse och Yngve Svensson (c) lämnade in ett särskilt yttrande. De menar att förslaget ger större orättvisa än i dag mellan tätorter och landsbygd.

Ann-Marie Andersson

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.