Debatt slår mot invandrare
I dag träffas de etablerade partierna i Karlskrona för att diskutera hur man ska hantera nsf och sverigedemokraterna i valrörelsen.
Tidigare har kommunalrådet Mats Johansson (s) sagt att partierna måste enas för att visa motstånd mot de främlingsfientliga åsikterna. Men enligt Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kan valrörelsen i Karlskrona istället utvecklas som den i Danmark förra året. Då började flera partier att förespråka hårdare tag mot invandrare när de märkte att den allmänna opinionen gav ett ökat stöd till det främlingsfientliga partiet Dansk Folkeparti.
- En av de strategier som partierna kan välja är just att ta delar av de åsikter man tror kan locka väljare och göra dem till sina egna, säger Peter Esaiasson, som forskat på 100 år av valkampanjer.
Valt strategi
Den senaste tiden har folkpartiets gruppledare i Olofström, Bo Edenborg, och den moderate riksdagsmannen Jeppe Johnsson, från Sölvesborg, framfört åsikter om invandringspolitiken som ligger i linje med de som sverigedemokraterna har. Och enligt Peter Esaiasson kan det tyda på att de redan har valt strategi.
- Om partierna har gjort bedömningen att opinionsläget ser ut på ett visst sätt behöver det heller inte vara fel att anpassa sig så länge det fortfarande är demokratiska åsikter. Men det kan anses vara populistiskt om partierna förespråkar hårdare tag mot invandrare bara för att de tror att det lockar väljare, säger Peter Esaiasson.
Annan strategi
En annan strategi som partierna i Karlskrona kan välja är enligt Peter Esaiasson att inte anpassa sin politik - utan att istället ta en debatt.
- Om man inte gillar de främlingsfientliga åsikterna kan det vara lätt att avfärda dem genom att just kalla det för populism. Men det kan ändå vara många som har sådana åsikter. Då måste man ta debatten och förklara vad det är man tycker är fel och varför, säger han.
Den tredje strategin är att försöka tiga ihjäl de främlingsfientliga rörelserna. Men enligt Peter Esaiasson är det inte helt lätt.
- Det bästa sättet att profilera ett parti är att välja ut ett par frågor som det kan få stöd för och presentera dem på ett sätt som intresserar nyhetsjournalister. Så länge de får genomslag i media kan det vara svårt att tiga ihjäl dem.
Peter Esaiasson menar att valresultatet i Karlskrona är beroende av vilka frågor som lyfts fram i valrörelsen. Därför är det viktigt att debatten breddas, och att den främst handlar om kommunala frågor.
- Invandringspolitiken är i huvudsak en fråga för riksdagen, och om man lägger sin röst i kommunalvalet på en fråga som lokala politiker inte kan påverka i någon större utsträckning slösar man egentligen bort den.
Väljarna lurade
Och på kommunal nivå måste partiernas politik inom alla områden lyftas fram. Annars blir väljarna lurade, menar han.
- Att rösta är att ge någon uppgiften att företräda en i allt. Om den enskilde väljaren anser att en enskild fråga är så viktig att han bara vill rösta utifrån den ska han göra det. Men debatten måste ge så mycket information att ingen väljare känner sig lurad efter valet.