1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De vill satsa på musik i kyrkan

Kyrkan Ordet Musiken går fram med egen lista till kyrkofullmäktigevalet i Karlskrona Stadsförsamling.
- Vi är opolitiska, unga engagerade, välutbildade och finns ofta i kyrkan. säger de fem bakom listan.
Karlskrona • Publicerad 15 september 2001

Alla finns med i Fredrikskyrkans sångkör. De vill bevara musiken i kyrkan och också utveckla den. Den musik de sjunger är nästan lika gammal som kyrkan själv.

Man startade listan sedan Stadsförsamlingen dragit ner anslagen till kören med hälften, eller från 40 000-20 000. Det är lika mycket som lilla Aspö församling satsar, medan Kungsmarken satsar 31 000.

Det nya partiet har redan mött hård kritik.

- Guds ord ska predikas rent i kyrkan, har det sagts i arga insändare..

- Musiken är också Guds ord, säger Kristin Ågren-Andersson. Vi sjunger mässor och det är samma text som prästen framför.

- Musik går rakt in i hjärnan och kan skapa lugn och harmoni, säger Carina Lindquist. Det ger andliga upplevelser.

- Vi vill ha en öppna kyrka, där allt ska finnas med säger Kristin.

- Var och en måste kunna få vad den söker. Vi har ju alla olika tro, sa Carina Lindquist. Vi vill starta ungdomskör och kanske få med unga som inte tror, än.

- De verkar inte vilja ha oss med, suckar Eva Östsjö, Kristin Ågren-Andersson, Carina Lindquist och Charlotte Vendel, som tillsammans med Jesper Björnsson står på valsedeln.

De har kritiserats för att de vill satsa finkultur och ibland tar entré.

- Det kan knappast vara finkultur, säger de. Konsertbesökarna utgör en tredjedel av Fredriksskyrkan totala besökare vid gudstjänster.

- Ändå ger vi bara en konsert per år, säger de. Tidigare kunde vi göra två, till påsk och till jul. Vi ställer upp gratis. Vi övar och några av oss finns alltid med vid varje gudstjänst. Vi måste ta betalt vid vissa konserter, för att täcka kostnaderna för de proffsmusiker, ibland från Malmö Musikskola, som vi får hyra in.

De tänker inte bli något enfrågeparti.

Varför skulle vi blir det? Vi är välutbildade, vi besöker kyrkan nästan varje helg, vi över där ofta och vi känner till verksamheten inifrån.

- Det är mer än man kan säga om alla i kyrkofullmäktige, sa Carina Lindquist.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.