1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Folkpartiet vill att de svenska marina stridskrafterna deltar i Natos övervakningsinsats i Medelhavet och Gibraltar sund.
Karlskrona • Publicerad 1 november 2005

-Jämfört med armén är möjligheterna för sjöstridskrafterna att delta i internationella insatser få. Med de nya Visbykorvetterna finns ett stort behov av att testa av teknik och förmåga under skarpa förhållanden, säger Allan Vidman och Heli Berg, folkpartiets representanter i försvarsutskottet.

Mot terrorattacker

Insatsen, Operation Active Endeavour (OAE), inleddes i oktober 2001. Syftet är att förhindra att fartyg kan utnyttjas för liknande storskaliga terrordåd som den 11 september i Medelhavet som betraktas som ett potentiellt område för terrorattacker.

Sedan operationen sjösattes har 59000 fartyg övervakats och över 80 misstänkta fartyg bordats. Därtill har flera räddningsoperationer genomförts i samband med fartygshaverier och andra olyckor.

Både Vidman och Berg säger att de svenska sjöstridskrafterna skulle bli ett välkommet inslag i operationen.

-Visbykorvetterna är det tekniskt mest avancerade övervattensfartyget som finns just nu, säger de.

Lämpligt att delta

Nato vill att fler länder deltar och har öppnat upp för Partnerskap för fred länderna. Bland annat avser både Ryssland och Ukraina att lämna bidrag till operationen.

-Eftersom OAE bedrivs i överensstämmelse med internationell lag så anser vi att ett deltagande är öppet även för ett militärt alliansfritt land som Sverige.

Marininspektör Anders Grenstad är inte alls främmande för ett deltagande.

-Jag vill inte ge mig in i en partipolitisk diskussion. Däremot vet jag att de svenska sjöstridskrafterna skulle vara ett uppskattat inslag i operationen. Ur min synpunkt skulle det vara en lämplig operation för oss att delta i, säger han.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.