1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De vill att HD ser olycksplats

Försvarsadvokaten begär att Högsta domstolen gör syn på olycksplatsen där värnpliktige Emil Nihlmark omkom vid en övning.
- Det är viktigt att domstolen skapar sig en uppfattning om platsen säger Vidar Wahlestedt som försvarar det befäl som dömdes för dödsolyckan.
Men riksåklagaren är ytterst tveksam till detta.
Karlskrona • Publicerad 7 oktober 2003

Den sjunde november 2002 dömde hovrätten ett befäl på KA 2 för arbetsmiljöbrott efter den övning där 21-årige värnpliktige Emil Nihlmark omkom.

Han dömdes till villkorligt och 8 000 kronor i böter. Vid förhandlingarna i både tingsrätten och hovrätten gjorde domstolarna syn på platsen på Tjurkö där övningen hade ägt rum.

Bevispunkt

Inför förhandlingarna när målet ska prövas i Högsta domstolen har nu befälets advokat Vidar Wahlestedt begärt att även HD ska göra syn på platsen.

- Vi åberopar syn som en bevispunkt och då är det viktigt både för min klient och för målets utgång att domstolen gör en syn på platsen, säger Vidar Wahlestedt.

Han får medhåll i sin begäran även av familjen Nihlmarks juridiska företrädare, advokat

Johnny E:son Wallin.

Men riksåklagare Barbro Jönsson har yttrat sig mot denna begäran.

- Jag ställer mig ytterst tveksam till att en syn skulle ge en rättvisande bild av de förhållanden som rådde den 13 december 1999 när olyckan inträffade, säger hon.

Hon skriver i sitt yttrande till HD att hon har försökt att göra efterforskningar av hur det ser ut på platsen i dag och att hon inte har kunnat få fram upplysningar om vem som äger marken i dag.

- Regementet är nedlagt. Hinderbanan, som byggde på naturliga hinder finns inte kvar. Platsen där dödsfallet inträffade finns naturligtvis, men inte resten av banan, säger hon.

Ovanligt med syn

De två advokaterna i Karlskrona är dock av en helt annan uppfattning.

- Hinderbanan är formellt nedlagd som övningsobjekt, men visst finns den kvar. Den är byggd på naturlig grund och vattendraget rinner på samma sätt i dag som då, säger de.

Även om det är mycket ovanligt att Högsta domstolen ger sig ut på syn menar Vidar Wahlestedt att det är av vikt för hans klient att domstolen är insatt i hur det ser ut på olycksplatsen.

Även familen Nihlmarks ombud, Johhny E:son Wallin tycker att det finns ett stort värde i att domstolen tittar på de två hinder som var aktuella när målet avgjordes i tingsrätten och hovrätten.

Målet tas upp i Högsta domstolen i mitten av januari nästa år.

simone.hansen@blt.se

0455-772 51

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.