1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stugor, torp och gårdar. Allt är av intresse i projektet "Bebo landsbygd". Hus som i nuläget står tomma ska hyras ut till turister eller rent av säljas till framtida karlskroniter.
Karlskrona • Publicerad 4 oktober 2001

KARLSKRONA

Karlskronas landsbygd ska få ett uppsving. I höst startar ett delvis EU-sponsrat projekt med målsättning att öka boende och turism i kommunen. I arbetets fokus står en outnyttjad resurs som framöver ska få nytt liv - de många obebodda fastigheter som finns ute i byarna.

- Utan människor är husen och bygden döda, säger Britt-Marie Havby, landsbygdsutvecklare. Det finns många gamla kulturbyggnader som står och förfaller.

Pengar från EU

EU bidrar med 685 000 kronor till projektet. Vidare lägger Karlskrona kommun 630 000 kronor för lokalhyror och personalkostnader. Britt-Marie Havby menar att alla satsade pengar snabbt kommer att tjänas igen. Som ett konkret exempel säger hon att om 50 stugägare lämnar ut sina hus i fyra veckor, betyder detta 5 000 nya gästnätter - och i slutändan en nätt inkomst på två miljoner kronor.

Först hitta ägare

Den första uppgiften blir att hitta ägare som är villiga att hyra ut, eller rent av sälja. I nuläget känner projektet till 15 aktuella fastigheter.

Den andra blir att hitta intresserade turister och eventuella köpare. Bland annat ska arbetet lanseras på nätet. Men det kommer också att finnas någon form av fastighetstjänst, som ska rycka ut med nycklar och annat som framtida kunder kan behöva.

- Det kommer att betyda nya arbeten. Åtminstonde sex stycken i starten, men troligtvis ännu fler senare.

Lönande för kommunen

Britt-Marie Havby menar att projektet i längden ger inkomster både till kommunen och lokala företagare. Stats- och kommunala bidrag följer med personer som flyttar hit. Många fastigheter ska renoveras, och där måste allehanda firmor från Karlskrona anlitas.

- Det gäller bara att få ägare att släppa till hus för att få en levande landsbygd. Att många låter dem stå är nog känslobetonat. De vill inte sälja för att barnen ska kunna ta över någon dag.

Projektet kommer att fortsätta till årsskiftet 2003-2004. Då är det meningen att verksamheten ska vara självgående.

Micaela Landelius
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.