1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De sörjer USA:s offer

- Det som hände i USA var fruktansvärt. De som ligger bakom är inga riktiga muslimer. De kommer att bli dömda till helvetet en dag, säger Tapier Koci, muslim från Kosovo, men nu bosatt i Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 20 september 2001

Han bor nära Karlskronas lilla, oansenliga moské, som han besöker och ber i flera gånger varje dag.

Fem gånger om dagen förättas bön i den lägenhet på Kungsmarken, som inrymmer moskén. Här i moskén träffas och ber muslimer bosatta i Karlskrona. De kommer från Afghanistan, Arabstaterna, Etiopien, Somalia, forna Jugoslavien, och så vidare. Många olika kulturer möts och ber här tillsammans.

Varit med om mycket

I moskén träffar vi en yngre man från Irak.

Hur ser han på händelserna i USA?

- Jag är kurd och har flytt från mitt hemland, säger han. Mitt hjärta är stort, men det orkar inte med mer lidande. Det är fullt av de 160 000 som dött eller försvunnit från mitt land. Vi har drabbats av så mycket; kriget med Iran, Saddam Hussein, kriget mot Kuwait, Saddam Hussein, USA:s krig och bojkotten mot Irak, och så Saddam Hussein igen.

- Vi har drabbats av så mycket, säger han. Det har fällts bomber mot oss och vi har förgiftats av giftgaser. Människor svälter. Tiotusentals barn i Irak dör varje månad av svält. Gamla, kvinnor och barn dödas.

- Vi som är unga, vi kunde fly. Men våra gamla och barn, våra släktingar och vänner finns kvar, om de överlevt. Jag känner så många som försvunnit eller dödats.

- Även om mitt hjärta är stort, är det inte stort nog att sörja de 5 000 som dog i USA. Mitt hjärta har inte heller plats för de som dött i Kosovo och Bosnien.

Tack till USA

Fler frågor hinner vi inte med. Bönetiden är inne. Den här eftermiddagen är det bara en handfull i moskén. Men vid fredagsbönen är här fullsatt.

Tapier Koci har också många döda att sörja. Han är från Kosovo, men flyttade tidigt till Bosnien, varifrån han flydde från krigen mot Kroatien och Serbien.

- Det som hände i USA var fruktansvärt, säger han. Jag sörjer. Vad hade vi i mitt hemland varit utan USA:s ingripande? Vad hade hänt med vårt folk? Vi har USA och övriga världen att tacka för så mycket, inte minst Sverige.

Samme Gud

Hans Gud är en ansiktslös storhet, svår att beskriva. Han står över allting, känner allt och vet allt. Det är samme gud som judar och kristna tror på. Men för en muslim är Jesus en profet och Mohammed en ändå större profet. Gamla och nya testamentet har vi gemensamt.

- De som utförde illdåden i USA är inga rättrogna muslimer. På dem väntar en hård dom, säger han och pekar mot underjorden.

Tapier Koci tolkas av sondottern Alma. Hon har vuxit upp hos sina farföräldrar och flydde med dem till Sverige. Banden dem emellan är starka.

- Jag är muslim, säger hon, men inte så djupt religiös. Jag går nästan aldrig till moskén här och skäms lite för det.

- Jag är som alla andra ton-åringar, säger hon. Jag sminkar mig, dricker vin, röker och roar mig. Farfar förstår mig. Han är mycket vidsynt.

Men hon har också ett par schalar som täcker håret då hon besöker någon moské, mest då i Malmö eller Stockholm.

- När jag såg flygplanen, som flög rakt in i byggnaderna storgrät jag, säger hon. Jag är ledsen för alla de oskyldiga som dödades. Men ändå är inte 5 000 människor så mycket för mig. Det var betydligt fler som dödades i mitt hemland, både släkt och vänner.

Det kändes mycket värre för henne.

Inga muslimer

- Piloterna, som utförde dåden, är inga riktiga muslimer, säger hon. Det står i Koranen att man inte ska begå självmord och inte döda oskyldiga. De är inte muslimer och absolut inte typiska för vad islam står för.

- Det var kristna som utförde dåden i mitt hemland, säger hon. Men jag dömer inte andra kristna efter det. Jag dömer människorna som gjorde det. Jag umgicks med människor av olika religioner i Bosnien och jag gör det här i Sverige. Jag har goda vänner som är serber, kroater och svenskar.

- Liksom kristendomen har islam många olika inriktningar i världen. Man kan inte döma alla efter det som hände i USA, säger hon.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.