1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De sluter fred och nytt avtal

Åke Svensson (s), äldrenämndens ordförande i Karlskrona, försökte i går kväll stoppa BLT från att vara med på mötet med de anhöriga till boende på Furgården.
Han misslyckades.
Efter att ha lugnat ner sig blev han nästan kompis med den utskällde fastighetsägaren Arnold Ahlström och ett förlängt hyresavtal är nu på gång.
Karlskrona • Publicerad 29 oktober 2003

Det började stormigt på mötet i Fur i går kväll. Anhöriga till de boende i området hade bjudit in Åke Svensson och företrädare för den borgerliga oppositionen för ett samtal om Furgårdens framtid. Dessutom var fastighetsägaren Arnold Ahlström inbjuden.

Utskällning hjälpte

Det Åke Svensson inte visste, var att även lokalpressen bjudits in till mötet. När det stod klart för Åke Svensson hotade han med att inte delta.

- Ska tidningarna vara med på mötet så går jag härifrån, förklarade han.

- Är du så feg att du inte vågar gå in, så får det väl bli så då, röt initiativtagaren Arne Karlsson tillbaka.

Först efter den utskällningen valde Åke Svensson att stanna.

Säkerheten styr

Efter att känslorna lagt sig redogjorde Åke Svensson för beslutet att avveckla Furgården under 2004 och bygga nytt i Holmsjö någon gång under 2005. Han berättade om de fruktlösa diskussionerna med fastighetsägaren Arnold Ahlström om såväl hyran som om säkerhetsaspekterna.

- Vi ställde krav på att få garantier om driftsäkerheten, men det fick vi inte, säger Åke Svensson. Och eftersom vi i majoriteten bedömde att riskerna är för stora beslutade vi att successivt avveckla Furgården under 2004.

Ahlströms version av vad som hänt skiljer sig från Svenssons.

- Jag förde samtal med ett företag om driftsäkerheten, men kunde inte teckna ett avtal för att samtalen fördes under sommaren. Sedan fick jag veta att avtalet skulle sägas upp.

Enligt Arnold Ahlström krävdes det aldrig någon skriftlig dokumentation från kommunens sida.

Vägrar flytta

När det stod klart för Åke Svensson att ett stort antal boende på Furgården vägrar att flytta har saken kommit i ett annat läge.

Och flera av mötesdeltagarna sa med eftertryck att de vägrar flytta runt sina anhöriga.

Enligt Åke Svensson kan de som vill få bo kvar och överläggningar med Arnold Ahlström har inletts om en förlängning av hyresavtalet under 2005 och tills det nya boendet står klart i Holmsjö.

- Personalen och de boende kommer att ha förtur till Holmsjö, säger Åke Svensson. Kan vi bara komma överens om de säkerhetsmässiga bitarna kommer vi bli nog att dödspolare, sa han till Arnold Ahlström.

Överens om förlängning

Den återupptagna dialogen med kommunen och den lättade stämningen gör att Arnold Ahlström känner sig bättre till mods.

- Jag har fått löpa gatlopp och det har inte varit roligt. Jag är glad att jag fått lämna min version och nu hoppas jag att vi kan komma överens om en förlängning.

Även oppositionsrådet Kent Lewén (fp) var nöjd och han riktade ett stort tack till de anhöriga.

- Det är bra att ni fått Svensson att backa, visst sägs det hårda ord i debatten, men det har varit för att rädda Furgården.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.