1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De går samman i kampen för Terraquotta

- Lägg inte ner Terraquotta!
- Då finns det inget annat för oss än att vara ute på gatorna, som det var innan Terraquotta fanns.
Karlskrona • Publicerad 19 november 2003

Det säger Rosali Andreason och alla hennes kompisar, som brukar träffas på fiket mitt på Ronnebygatan.

Terraquotta startades på försök för ett halvår sedan. Där har ungdomar från 13 år och uppåt, träffats, fikat, pratat, spelat kort och lyssnat på musik. Men nu är försöksperioden över. Den 24 november bestämmer barn- och ungdomssnämnden om kaféet får fortsätta och om det finns pengar till det.

- Men det måste finnas kvar, säger Rosali Andreasson 16, Therese Daleke 14 och Vanessa Bernhardsson, 14 år. Tony Strand, 16, instämmer.

Alla besöker Terraquotta regelbundet. En del varje dag fiket är öppet. Rosali jobbar där gratis, ibland till klockan två om nätterna på fredagar och lördagar.

- Här har aldrig varit något bråk. Det kan vara bråk utanför, men aldrig inne. Inga påverkade kommer in. Vi har alkotest, säger hon.

- Men visst har det hänt att vi sett någon berusad tonåring ramla ihop utanför, vid busshållplatsen. Då har vi plockat in honom eller henne och sett till att hon skjutsats hem till sina föräldrar.

Då Terraquotta startade fanns det en hel del gängbildning.

- Gängen finns kvar, men det har blivit mycket lugnare, inte alls så mycket slagsmål, säger Therese och Vanessa.

Om Terraquotta stängs återstår i stort sett bara att gå runt ute på gatorna i centrum.

- Vi har inte råd att träffas på ett vanligt fik. Där kostar kaffet tjugo kronor, mot sex här. Här behöver vi inte beställa något. Här kan vi bara vara, säger Rosali.

För ungdomar i Karlskrona finns också Porslinan.

- Men det är inte riktigt samma ungdomar som går dit, säger Rosali, Therese och Vanessa. Dessutom ligger det en bit från centrum, lite undanskymt. Det är mörkt och otäckt att gå dit. Dit vågar vi inte gå ensamma.

Nu tänker ungdomarna med Rosali i spetsen uppvakta politikerna och kräva att fiket ska vara kvar. Namninsamlingar är på gång.

Men verksamheten fortsätter. Närmast blir det konsert på lördag med Karlskronabandet Petrol som spelar 50- och 80-talsmusik.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.