1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De förhindrade en skogsbrand i Jämjö

Åttaåringarna Hugo och Oliver är små hjältar som gjorde en stor insats. I måndags kväll förhindrade pojkarna en skogsbrand mitt i centrala Jämjö.
Karlskrona • Publicerad 29 september 2006

I måndags lekte kompisarna Hugo Holgersson och Oliver Lindberg som vanligt i Helgeskogen, bakom Paradisets förskola i centrala Jämjö. Den lugna sensommarkvällen förbyttes emellertid snart i dramatik. När pojkarna kom fram till sin favoritkoja upptäckte de att lekplatsen förvandlats till en brandhärd. Någon hade tänt på de torra grenarna och lågorna slog mot himlen.

- Det flög gnistor överallt och flera grenar brann, säger Hugo.

- Jag blev livrädd och ledsen. Det är en jättebra lekskog och det skulle varit hemskt om den brann ner, säger Oliver.

Lyckades släcka branden Medan Oliver stannade kvar och försökte stampa på elden, sprang Hugo efter hjälp. Olivers pappa Stefan fick avbryta ett kalas och komma till undsättning. Han lyckades, med hjälp av tillskyndande grannar och hinkvis med vatten, släcka branden innan räddningstjänsten kom till platsen.

Det lilla skogsområdet vid Skolvägen har varit utsatt för flera bränder under de senaste åren.

- Som förälder tycker man att det är jätteotäckt. Skogen ligger nära både dagis och hyreshus, säger mamma Ida Holgersson.

- Nu har det brunnit många gånger utan att man fått fast någon. Risken är ju att det går riktigt illa till slut.

"Bra jobbat" Ställföreträdande räddningschef Claes Nicklasson menar att en tredjedel av alla bränder är anlagda. När samma plats brinner vid upprepade tillfällen rör det sig ofta om samma gärningsman, men för räddningstjänst och polis är det svårt att komma åt den skyldige. När det rör sig om skogsbränder försvåras situationen ytterligare.

- Förövaren måste mer eller mindre ertappas på bar gärning med tändstickorna i handen. Ofta rör det sig om barn som leker.

Claes Nicklason lovordar pojkarnas rådiga ingripande.

- Bra jobbat. Det låter som om de skötte sig på ett jättebra sätt.

Viktigt att lära barn Han menar att det är viktigt att barn får lära sig om brandsäkerhet redan i tidig ålder. Räddningstjänsten i Karlskrona är ofta ute och informerar i skolorna.

- Det viktigaste är att inte skrämma, utan prata om det på ett naturligt sätt. När barnen lämnar grundskolan ska de veta hur man släcker en brand. Det är viktigt vetande för framtiden.

Micaela Landelius
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.