1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De får hjälp med gymnasieval

Det finns allt mer att välja på och gymnasievalet innebär ofta stora grubblerier.
I går hölls därför för första gången en yrkes- och utbildningsmässa för Karlskronas alla niondeklassare.
Karlskrona • Publicerad 9 november 2005

Det är full fart på mässan i Vedebyskolans gymnastiksal.

Killar med gitarrer och bakåtslickat hår sjunger från en läktare.

Några teaterklädda dansar för sig själva och skrattar.

Motorer rusar från en tv-skärm längre bort, en människostor docka håller på att förlora pulsen om ingen kan hjärt- och lungräddning och där kommer en skål med godis och ett fat bullar framkryssande mellan alla montrar och sorlande människor.

Ge en överblick

Med på mässan finns representanter från olika branscher, friskolor och kommunens gymnasieskolor.

Tanken är att ge en överblick över vad eleverna kan välja på, att erbjuda information och möjlighet att prata med både lärare och elever från de olika gymnasieprogrammen. Och mässan är populär.

-Det är jättebra, man får veta lite om alla linjer, säger Nickolas Persson från Vedebyskolan.

-Man får testa på olika grejer och man får lappar och så, fyller hans klasskompis Jonas Andersson i, och visar två kassar fulla av broschyrer.

-Det finns nästan för mycket att välja på, tycker Matilda Sandberg från Nättrabyskolan.

Hon tyckte om mäs- san, särskilt vissa montrar.

-Naturs monter var lite småskojig. Annars tycker jag det estetiska programmet där borta verkar bra. Det händer mycket där. Men jag tror jag ska välja media, säger hon och försvinner mot estetprogrammets rockkonsert.

-Det är ju väldigt svårt för eleverna att välja, många lider av valångest, säger Wivianne Blomgren, syokonsulent på Vedebyskolan. Det är hon som ordnat mässan, tillsammans med Karlskronas andra syokonsulenter och infarb (information arbetsmarknad ab).

-Man försöker få eleverna att ta vara på den förmåga och talang som de har. Kanske kan mässan väcka lite hopp och tankar och inspirera. Var och en kanske kan hitta nåt som känns som att "det här kan vara nåt för mig" när de sett programmen live, säger Wivianne Blomgren.

Får en ny chans

Längre fram i november kommer ytterligare en möjlighet att komma i kontakt med de olika programmen då alla kommunens gymnasieskolor håller öppet hus.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.