1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dålig säkerhet på bussar

Mikael Hugosson är upprörd över den dåliga säkerheten för småbarn på ersättningsbussar.
- Vid två tillfällen har jag varit tvungen att förankra vagnen med mitt eget byxbälte.
Karlskrona • Publicerad 8 april 2005

I oktober förra året ersattes drygt hälften av tågavgångarna på sträckan Emmaboda-Karlskrona med buss. Orsaken till detta var att SJ måste ges möjlighet till hjulbyte på de tåg som i dag trafikerar sträckan.

Mikael Hugosson åker ofta tåg tillsammans med sin son Melvin, fem månader. När de pendlar från Växjö till Karlskrona blir det ibland byte i Emmaboda och då får de åka buss därifrån.

Snubblar över barnet

Mikael Hugosson berättar att det då uppstår problem eftersom att han inte vet var han ska placera lille Melvin i sin insats. Han har provat alla metoder men inget är säkert.

Pojken blir placerad mitt i gången där folk nästan snubblar över honom eller så får han sitta i pappas knä med risk för livet då bussen oftast kör i cirka nittio kilometer i timmen.

- Jag känner mig bestört över denna nonchalans. Känns som att vi, småbarnsföräldrar, är en bortglömd grupp.

Mikael Hugosson har ringt till SJ tåg service men de kan inte upplysa honom om bussen han ska åka med är anpassad för barnvagnar eller rullstolar.

Hans fru fick en stroke efter förlossningen och blev delvis förlamad och därför anser Mikael Hugosson att det är extra tråkigt att det är så sällan en ersättningsbuss är anpassad för småbarn eller handikappade.

Han menar att han vill kunna planera resor tillsammans med sin familj utan att vara oviss om bussen är anpassad för dem.

- Jag upplever inte att det här kan vara något större problem, jag kan förstå att han tycker det är jobbigt. Det är skillnad att åka med barn på tåg och buss, säger Sven-Ingvar Håkansson, pressinformatör på SJ.

Inte högpriorieterat

Men han nämner också att det aldrig varit något högprioriterat önskemål när de beställt ersättningsbussar.

- På stadsbussar finns det möjlighet att förankra barnvagnar men de bussarna är mindre bekväma. Under stormen fick vi köra en massa ersättningsbussar. Det kom aldrig in några klagomål.

Men om något oväntat skulle hända med ett tåg och det blir ersatt med buss, kommer handikappade att få ersättning i form av taxi, om man har beställt ledsagning minst 24 timmar före avresan.

Liv Binkowski

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.