1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dålig placering fick henne att hoppa av

EU-parlamentarikern Yvonne Sandberg-Fries (s), Karlskrona, siktade på en topplats på partiets lista inför parlamentsvalet till sommaren.
Det fick hon inte och väljer nu att inte kandidera alls.
- Jag vill inte vara en del av spelet bakom kulisserna, säger hon.
Karlskrona • Publicerad 21 november 2003

Yvonne Sandberg-Fries har suttit i EU-parlamentet vid två tillfällen. Gemensamt för de båda sejourerna är att hon ersatt partikamrater som av olika anledningar inte fullföljt sina uppdrag.

Tveksamhet

Senast var det Anneli Hulthén, kommunalråd i Göteborg, som lämnade sin plats i parlamentet och Yvonne Sandberg-Fries hoppade in som ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor.

- Redan inför det uppdraget kände jag en stor tveksamhet att tacka ja, säger hon. Det handlar om långa arbetsdagar och mycket resande.

Nästa år är det parlamentsval och Yvonne Sandberg-Fries säger att hon länge varit tveksam till att kandidera igen.

- Det är den geografiska millimeterrättvisan som råder på listan. Och eftersom jag skulle bli kandidat nummer två från de sju sydlänen i Sverige visste jag att det skulle bli tufft med att få en av de översta platserna på listan.

Mindre chans

Det faktum att Sverige dessutom tappar tre platser efter valet gör möjligheten att väljas in ännu mindre.

- Listan är ännu inte spikad och exakt var jag hade hamnat om jag stått kvar, beror lite på om en man eller kvinna väljs som förstanamn. Det hade handlat om en sjätte- eller sjundeplats för min del, säger Yvonne Sandberg-Fries.

Den placeringen i kombination med personliga skäl gjorde att Yvonne Sandberg-Fries nyligen meddelade att hon inte ställer upp i parlamentsvalet.

- Beslutet känns bra och jag känner ingen bitterhet, säger hon. Jag kände i magen att jag inte ville vara en del av det politiska spelet som förs om listan. Och det har varit en del tjafs om den. Därför bestämde jag mig för att kliva av innan listan fastställs nu i helgen.

Hade du resonerat likadant om du hamnat på exempelvis tredjeplatsen på listan?

- Det vet jag inte. Beslutet hade i alla fall blivit lite svårare att ta, säger hon.

Vad ska du göra sedan?

- Jag vet faktiskt inte. Har ingen aning.

Beklagar

Patrik Hansson, ombudsman för partidistriktet i Blekinge, beklagar att Yvonne Sandberg-Fries tackat nej till att kandidera.

- Hon återfanns på en relativt hög plats på listan, men inte tillräckligt hög, säger Patrik Hansson. Därför har hon informerat mig och partiet centralt att hon inte ställer upp. Det är ett beslut som jag har full respekt för, men som jag samtidigt beklagar, säger han.

Det förslag som socialdemokraterna har att ta ställning till i helgen toppas av Inger Segelström, Stockholm, och därefter kommer Jan Andersson, Helsingborg.

Den ende bleking som återfinns på EU-listan är Magnus Johansson, Karlskrona, på 32:a plats.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.