Dags för ett fängslande boende

Karlskrona Artikeln publicerades
Besökarna Tobias Gamelius, Hannes och Linus Sigsäter fick en pratstund med värden för dagen, Morgan Mattsson.
Foto: Mats Blennow
Besökarna Tobias Gamelius, Hannes och Linus Sigsäter fick en pratstund med värden för dagen, Morgan Mattsson.

Under onsdagen var det premiär, mingel och visitation genom intresserade besökare på plats. Vandrarhemmet i gamla kronohäktet på Stumholmen har öppnat.

– Det har varit en utmaning att göra om den gamla fängelsebyggnaden till ett modernt boende med allt det innebär i utrustning som sprinklersystem, ventilation och brandsäkerhet. Inte minst för att det här huset förklarades som byggnadsminne 1992, vilket innebär att man inte får göra vad som helst, berättade Morgan Mattsson, utvecklingstrateg på Jotac Förvaltning AB, ägaren av fastigheten.

– Det har förstås kostat ett antal miljoner, tillade han.

Den har nu lämnats i krögaren Filip Gamelius händer som ska driva Kronohäktet Restaurang & Hostel (restaurangen öppnade redan i november). Det innebär ett matställe på bottenvåning och 32 rum för boende på plan ett och två. Där har de gamla cellerna, fortfarande med sina tidsautentiska reglade dörrar och galler för fönstren, inretts till moderna vandrarhemsrum med två bäddar och tv i varje rum. Nya fräscha toaletter och tvättutrymmen fanns ute i korridoren.

Tre av cellerna var en gång i tiden ämnade för officerare och försedda med vanliga dörrar - utan galler.

– De var förstås inlåsta som alla andra, men med lite bättre förutsättningar, förklarade Morgan Mattsson.

Han berättar att häktet som plats för flottans syndare till slut spelade ut sin roll.

– Det handlade sällan om några tyngre brott. Kanske något bråk på stan, fylleri eller liknande. Däremot kunde brottslingar i civila och lite tyngre sammanhang sitta här tillfälligt i väntan på rättegång.

Kronohäktet byggdes 1910-1911 och användes för sitt ursprungliga ändamål en bit in på 60-talet. Det sägs att boxaren Ingmar ”Ingo” Johansson, författaren Harry Martinson och skådespelaren Ernst-Hugo Järegård bland många andra, hann bekanta sig med platsen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.