1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Centrum för ny idrott

Nedlagda KA 2 kan bli ett nytt centrum för rehabilitering och träning för funktionshindrade. Och via Östersjöinstitutet ska länderna runt Östersjön bli bättre på idrott för funktionshindrade människor.
- Målet är att skapa bestående jobb till fler funktonshindrade via idrotten, säger Lars Hjeltman på Svenska Handikappidrottsförbundet och eldsjäl i projektet.
Karlskrona • Publicerad 24 september 2001

Projektet hoppas kunna få pengar från EU via Equal-likaberättigande. Där finns 700 miljoner svenska kronor att ansöka om. Pengarna ska gå till projekt som syftar till att de som i dag är utestängda från samhället ska få verktygen att komma in. Och det är där idrott för handikappade kommer in.

- Vi planerar att starta fyra centra i Sverige, säger Lars Hjeltman. Dit ska personer med funktionshinder komma för träning och rehabilitering. Lite av det som Frösunda utanför Stockholm erbjuder i dag.

Även utbildning

I södra Sverige är det Karlskrona som gäller för Svenska Handikappförbundet. Kontakter har tagits med den statliga fastighetsägaren Vasallen som förvaltar numera nedlagda KA 2 i Rosenholm.

- Där finns en idrottshall, löparbanor, kaserner att bo i och matsal, säger Lars Hjeltman, som själv bodde sina första år i Karlskrona.

På ett sådant centrum ska också konsulenter och tränare utbildas. En företagsby som tillverkar hjälpmedel och redskap är andra kompletterande verksamheter.

Svenska handikappidrottsförbundet vill också hjälpa till och bygga upp fungerande handikappidrott i de baltiska staterna och i Polen. På Karlskronabaserade Östersjöinstitutet finns redan etablerade och väl fungerande kontakter över Östersjön.

- De baltiska staterna vill veta hur vi jobbar med handikappidrott i Sverige. De har i dag vattentäta skott mellan idrottare med olika funktionshin-der. Men vi i Sverige kan bli mycket bättre på att få in människor med funktionshinder på arbetsmarknaden, säger Lars Hjeltman.

Finansierat i maj

I november räknar Lars Hjeltman med att få ett positivt förhandsbesked från EU för att fortsätta med en förstudie. I maj nästa år kan projekten vara finansierade.

- Om vi inte får några pengar från EU, vilket skulle förvåna mig, så ger vi inte upp. Då hittar vi andra vägar, säger Lars Hjeltman som tror mycket på sin nya nationella och internationella satsning på funktionshindrade i idrotten.

Ann-Marie Andersson

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.