"Bygg fler förskolor"
BLT berättade i förra veckan att sju och en halv nya förskoleavdelningar måste byggas i år för att rymma de 400 barn som väntar på en förskoleplats.
Men pengar för en utbyggnad saknas.
Om avdelningarna inte byggs bedömer barn- och ungdomsförvaltningen att föräldrarna antingen får vara hemma längre med sina barn än från början planerat, eller så kommer fler barn att gå på varje avdelning.
Att behålla jobbet
På Trossö öppna förskola, där barnlediga föräldrar träffas, tumlar småbarnen runt på golvet medan deras mammor ömsom pratar med varandra och ömsom räddar barnen från att stupa på näsan under deras djärva utflykter. Hälften av barnen står redan i kö till förskolan och föräldrarna till den andra hälften sitter i dagarna och fyller i blanketter för att ställa sina barn i kö.
- Det jobbigaste skulle vara att inte få en plats när man vill ha det. Vad gör man om föräldraledigheten är slut? Själv vill jag gärna spara några föräldradagar för att kunna ha lite längre somrar med Rasmus, säger Linda Pettersson.
- Frågan är hur tolerant arbetsgivaren är om man begär att få vara hemma längre för att man inte fått en dagisplats. För vissa kan det säkert handla om att få behålla jobbet, säger Gunilla Karlsson.
Att få vänta på dagisplats får alltså tummen ned av mammorna. Inte heller barntätare avdelningar är ett alternativ.
- Jag är mest rädd för att avdelningarna ska bli trånga. Då försvinner tryggheten för oss föräldrar, säger Kristina Nordin.
Pengar ett måste
Budskapet från de tio mammorna på Trossö öppna förskola till politikerna är att pengar måste till för nya avdelningar.
- Annars får de betala oss föräldrar för att vara hemma, säger Linda Pettersson.
Några av mammorna menar att Karlskrona kommun kan få omvärdera den generösa tillgången till dagisplatser när läget är så kärvt.
- Den som är hemma med ett litet barn får skicka det äldre barnet till förskolan. Det barnet tar därmed upp en plats och det är inte okej i det här ekonomiska läget, menar Gunilla Karlsson.
I dag tar barn- och ungdomsnämnden upp frågan till diskussion och eventuellt beslut.