GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Karlskrona

Brist på arbetskraft stoppar tillväxt

Länets småföretagare är fortsatt optimistiska - om än med tillförsikt.
Ett växande problem är kompetensbristen.
– Vi har precis som många andra svårt att hitta rätt personal, säger Andreas Paulsson, vd för Ricoh Sydost.
Karlskrona • Publicerad 11 juni 2018
Roger Holmström, Företagarna Skåne/Blekinge, Andreas Paulsson, Ricoh och Johan Pärmelöv, Swedbank, ser en positiv framtid för länets småföretagare, trots allt.
Roger Holmström, Företagarna Skåne/Blekinge, Andreas Paulsson, Ricoh och Johan Pärmelöv, Swedbank, ser en positiv framtid för länets småföretagare, trots allt.Foto: Christian Hylse

Ricoh Sydost, med kontor i Karlskrona, Karlshamn, Kalmar och Växjö, är inte ensamma om att inte hitta rätt kompetens. Det gäller även många andra mindre företag som står och stampar och tvingas tack nej till beställningar på grund av att bristen på kompetens.

Enligt Småföretagsbarometern 2018 är problemet extra stort inom byggbranschen där många företag tvingas tacka nej till beställningar. Hela sju av tio företag uppger att de måste neka en order då personal saknas.

– 35 procent av Blekinges småföretagare menar att detta är det allvarligaste tillväxthindret. Alltså problem med rekryteringar. Det är ganska anmärkningsvärt, säger Roger Holmström, Företagarna Blekinge/Skåne.

Ändå tror länets småföretagare på fortsatt tillväxt, även om förväntningarna inte är lika stora inför 2019 som de var inför 2018.

– Det är något svagare förväntningar och mycket pekar på att vi nått toppen på den nuvarande högkonjunkturen. Men konjunkturen förväntas bli stark även under de kommande två åren, men förväntningarna har mattats av lite, säger Roger Holmström.

Hälften av Blekinges företag uppger att de har haft en ökad ordertillgång det senaste året. 18 procent säger att de minskat. När det gäller framtida expansionsmöjligheter är 7 av 10 företag positiva, vilket är ett litet steg tillbaka.

– För ett år sedan var 77 procent av företagarna positiva. Det är en effekt av bristen på lämplig arbetskraft. Och den upplevs som ett ännu större tillväxthinder än förra året, säger Roger Holmström.

Sedan många år tillbaka har Småföretagsbarometern varit en betydande indikator när det gäller tillväxten. Utvecklingen de senaste åren har visat att små och medelstora företag är en motor för skapandet av varaktiga jobb. Barometern är ett samarbete mellan Företagarna och Swedbank och Sparbankerna och syftar till att stärka det svenska företagsklimatet. Och då med fokus på småföretagarna, som i det här fallet är företag med 1 till 49 anställda.

– Tillgången till kompetens är en viktig fråga. Här hoppas vi se fler lyckade samarbeten mellan högskolan och näringslivet, säger Johan Pärmelöv, företagsrådgivare på Swedbank.

Roger Holmström tycker att det är dags att införa PRAO-platser igen.

– Utbildningssystemet utformning behöver bli mer dynamiskt och lyhört för den efterfrågan som arbetsmarknaden kräver.

Sammanlagt har 4 000 småföretag i hela landet svarat i årets undersökning.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.