1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Branscherna kräver ett gymnasiebetyg

Vissa pluggar så hårt att de blir sjuka eller drabbas av sömnsvårigheter. Andra orkar inte slåss för sin framtid.
I dag berättar vi om eleverna som inte står pall för trycket, om de som hamnar i skolk och lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg. Där väntar en arbetsmarknad som inte vill ha dem. Här är del tre i BLT:s artikelserie om betygsjakten..
I rektor Elon Ljunggrens ögon har många elever växt enormt när de gått genom gymnasiet och nästan nått fullständiga betyg.
Men det hjälper inte. När de kommer ut får de ändå svårt att få jobb. Branscherna kräver nämligen gymnasiekompetens.
Karlskrona • Publicerad 7 juni 2004

Elon Ljunggren är rektor på Thörnströmska gymnasiet. Här har han hand om utbildningar som fordons-, energi-, el- och byggprogrammen. Det är klassiska pojkprogram, ofta med elever som har låg studiemotivation när det kommer till obligatoriska kärnämnen som matematik, svenska och engelska.

- Vi har elever som kommer hit med dålig status från början. De är märkta av en massa Ig (Inte Godkänd) och de har kanske läs- och skrivsvårigheter och sociala problem. Det är klart att de får en lucka i betygen någonstans, säger Elon Ljunggren.

Tycker synd om eleverna

Han tycker synd om de här eleverna eftersom deras prestationer aldrig märks i positiv bemärkelse. De som inte får fullständiga betyg får i stället ett så kallat samlat betygsdokument och hamnar i statistiken över dem som inte duger. Bara drygt hälften av alla som gick ut energiprogrammet i Blekinge under 2002 har fullständiga betyg, berättade till exempel BLT nyligen.

Men vad värre är, den som inte har fullständiga betyg från de yrkesförberedande programmen riskerar att bli utan jobb.

- Branscherna vill höja sin status och därför kräver de gymnasiebetyg, säger Elon Ljunggren.

Följer elevernas öden

Kurator Sara Hållander följer också elevernas öde på arbetsmarknaden.

- När de anställer någon som är ung så är det klart att de tar en med fullständiga betyg, så att de vet att de får någon de kan lita på, säger hon.

Vad händer med alla som inte får jobb?

- Väldigt många hamnar i arbetsförmedlingens olika projekt. Förhoppningsvis tröttnar de efter ett tag och går till komvux för att läsa upp sina betyg. De behöver mogna för att bli redo att ta tag i sin situation. Andra kommer att hamna helt snett och kommer in i kriminalitet. Andra blir apatiska och likgiltiga, säger Sara Hållander.

Jens Lindell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.