Branscherna kräver ett gymnasiebetyg
Elon Ljunggren är rektor på Thörnströmska gymnasiet. Här har han hand om utbildningar som fordons-, energi-, el- och byggprogrammen. Det är klassiska pojkprogram, ofta med elever som har låg studiemotivation när det kommer till obligatoriska kärnämnen som matematik, svenska och engelska.
- Vi har elever som kommer hit med dålig status från början. De är märkta av en massa Ig (Inte Godkänd) och de har kanske läs- och skrivsvårigheter och sociala problem. Det är klart att de får en lucka i betygen någonstans, säger Elon Ljunggren.
Tycker synd om eleverna
Han tycker synd om de här eleverna eftersom deras prestationer aldrig märks i positiv bemärkelse. De som inte får fullständiga betyg får i stället ett så kallat samlat betygsdokument och hamnar i statistiken över dem som inte duger. Bara drygt hälften av alla som gick ut energiprogrammet i Blekinge under 2002 har fullständiga betyg, berättade till exempel BLT nyligen.
Men vad värre är, den som inte har fullständiga betyg från de yrkesförberedande programmen riskerar att bli utan jobb.
- Branscherna vill höja sin status och därför kräver de gymnasiebetyg, säger Elon Ljunggren.
Följer elevernas öden
Kurator Sara Hållander följer också elevernas öde på arbetsmarknaden.
- När de anställer någon som är ung så är det klart att de tar en med fullständiga betyg, så att de vet att de får någon de kan lita på, säger hon.
Vad händer med alla som inte får jobb?
- Väldigt många hamnar i arbetsförmedlingens olika projekt. Förhoppningsvis tröttnar de efter ett tag och går till komvux för att läsa upp sina betyg. De behöver mogna för att bli redo att ta tag i sin situation. Andra kommer att hamna helt snett och kommer in i kriminalitet. Andra blir apatiska och likgiltiga, säger Sara Hållander.