1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Brandkåren släckte tre majbrasor

Den kraftiga vinden fick tre majbrasor att brinna lite för kraftigt.
Räddningstjänsten i Karlskrona och på Sturkö tvingades ut och släcka majbål som spred sig till terrängen.
Karlskrona • Publicerad 1 maj 2013
På Senoren slutade en av brasorna så här sedan elden tagit sig i gräset och vassen.
På Senoren slutade en av brasorna så här sedan elden tagit sig i gräset och vassen.Foto: Staffan Lindbom
Majbrasorna fick extra liv av de kraftiga vindarna.
Majbrasorna fick extra liv av de kraftiga vindarna.Foto: Staffan Lindbom
Foto: 

Det första larmet kom redan vid sjutiden i kväll. En majbrasa i Marieberg hade fått tag i det torra gräset och spred sig till den gamla dansbanan. Under ett tag hotade elden att sprida sig bort mot de mindre kioskerna i den kraftiga vinden.

Räddningstjänsten lyckades dock med hjälp av dem som organiserade majbrasan att släcka branden innan den tog sig.

Nästa larm kom från Senoren. En privat brasa nära havet hade fått ordentligt tag i den torra vasskanten och spred sig snabbt ut mot en äng. Deltidskåren från Sturkö fick hjälpa till att släcka även den brasan. Här brann ett område stort som en fotbollsplan av och träden som stod i kanten av ängen blev lite svartbrända.

En halv kilometer därifrån i Östanäsby brann också en majbrasa. Men den var under kontroll och byborna hade samlats traditionsenligt för att sjunga in våren.

Det tredje larmet kom från Studentvikens badplats i Karlskrona några minuter i nio i kväll. Den stora brasan hade börjat ta sig i det torra gräset och här släckte räddningstjänsten helt sonika hela majbålet. Kvar står nu den sotiga rishögen.

– Det blåser ganska kraftigt i vindbyarna och jag hoppas att folk eldar sina valborgsbrasor med omdöme, säger räddningsledare Billy Åkerström i Karlskrona.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.