1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Blev gripen av FBI

Greenpeaceaktivisten Pelle Pettersson, 42 år, från Karlskrona har arresterats av FBI i USA.
Han greps i lördags i samband med en aktion utanför Miami.
- Det är klart man är orolig, säger pappa Kalle Petersson, Sturkö..
Karlskrona • Publicerad 16 april 2002

Pelle Pettersson greps tillsammans med 13 andra aktivister och en frilansfotograf utanför Miamis hamn. De hade i två gummibåtar följt efter fartyget APL Jade, som enligt Greenpeace var lastad med olagligt avverkad mahogny från Brasiliens regnskogar. Aktivisterna omhändertogs först av Miamis kustbevakning under ett par timmar, och därefter arresterades de av FBI.

Inlåsta i Miami

Under helgen har de suttit inlåsta i Miamis federala häkte, och på måndagen ställdes de inför häktningsdomstolen.

- Domaren sa att alla skulle släppas de närmaste timmarna. Och de utländska medborgarna skulle få tillåtelse att lämna landet, berättar Ulrika Tenlid, pressansvarig på Greenpeace Norden, sent på måndagskvällen svensk tid.

Pelle Pettersson kan åka hem till Sverige efter tre dygn i häkte. Samtliga aktivister är dock fortfarande misstänkta för brott, och åtalspunkterna kommer formellt att läsas upp den 29 april.

Enligt Ulrika Tenlid hör det till ovanligheterna att brottsmisstänkta icke USA-medborgare tillåts lämna landet. Men den federala domaren i Miami konstaterade att Greenpeace har en lång tradition av att alltid dyka upp till rättegångar. Därför släpps samtliga utan borgen.

- Vi står alltid för vad vi gjort, säger Ulrika Tenlid.

Pelle Petterssons pappa, Kalle Pettersson som bor på Sturkö i Karlskrona skärgård, konstaterar att han alltid är orolig när sonen är ute och genomför aktioner.

- Men man börjar vänja sig. Han har gripits 2-3 gånger tidigare och haft konflikter med olika myndigheter jorden runt, säger Kalle Pettersson

Stödjer sin son

Han stödjer sin sons agerande fullt ut. Han visste att Pelle Pettersson befann sig i USA men inte vad han gjorde där.

- Han brukar ringa och vi hade kontakt nästan varje dag förra veckan. Han har varit i staterna i 14 dagar, men har inte berättat vad han skulle göra där. Deras telefoner är ofta avlyssnade, säger Kalle Pettersson.

Svenska utrikesdepartementet, UD, fick först på måndagen besked att en svensk medborgare var bland dem som arresterats av FBI. Men inte heller UD känner till mer än att gripandet ägt rum.

- Vi har inte mycket mer att tillägga. Vi kommer att få utförligare rapporter under tisdagen, säger Gösta Grassman på UD:s pressjour.

Pelle Pettersson bor i dag i Göteborg med sin fru, men har en sommarstuga på Aspö i Karlskrona skärgård. Han är både utbildad civilekonom och sjökapten, och har många gånger arbetat som styrman på Greenpeaces olika fartyg.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.