1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Blekinges första sötpotatis är här

Sötpotatisen odlas nu för första gången i Blekinge. Den tropiska grödan går nu att odla i nordligare klimat och snart finns närodlad sötpotatis i butiker i södra Sverige.
Karlskrona • Publicerad 2 oktober 2019
Sötpotatisen odlas nu i Blekinge.
Sötpotatisen odlas nu i Blekinge.Foto: Privat/Bond-Gården i Olsäng

Sötpotatis odlas framförallt i tropiskt klimat. På senare år har man dock experimenterat i sortförädling som tillåtit potatisen att odlas i nordligare klimat. I Kanada har det lett till stora framgångar.

Nu är Blekinges första närodlade sötpotatis färdig för att skickas till butik. Det är Bond-Gården i Olsäng som i år har provat på att odla sötpotatisen.

I ett pressmeddelande förklarar bondgården att potatisen planteras som en stickling. Sen krävs det en del omvårdnad då den är känslig för kyla och inte konkurrerar bra med ogräs. I pressmeddelandet skriver man så här:

”Vi kommer nu att distribuera ut (med start i dag) sötpotatisen i butiker i Blekinge och delar av Småland. Vi ser också med spänning fram emot att få leverera sötpotatis till nästa års Nobelmiddag, allt annat vore förvånansvärt!”

Sötpotatisen skördas.
Sötpotatisen skördas.Foto: Privat/Bond-Gården i Olsäng
Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.