Blekingehästar styckas i Stockholm
Han vet själv inte om han kan få tag på hästkött i någon butik i Växjö.
– Det är väl uppåt landet som de äter häst nu, säger han.
Säljs bara i Sverige
De hästar som han köper in från Bengt Olsson skickar han vidare till grossistföretaget Kvalitetskött i Stockholm. Dem har han handlat med sen 1969.
På Kvalitetskötts slakteri styckas hästköttet och skickas ut till fabriker i Sverige som gör de färdiga produkterna.
– Vi säljer bara hästköttet här i Sverige, säger Mats Törnqvist, VD på Kvalitetskött.
Ser ni någon förändring i efterfrågan på hästkött, med tanke på att konsumtionen har gått ner?
– Det är du som säger att den har gått ner. Nej, vi ser ingen skillnad, den har snarare ökat, säger han.
Kvalitetskött slaktar mellan 2 500 och 3 000 hästar om året. En av deras kunder är Färskvarukompaniet som säljer Gustafskorv, en korv som är helt gjord på hästkött.
Vill göra positivt
– För oss har hästköttsdebatten varit positiv, jag är helt säker på att efterfrågan kommer att öka, säger Mikael Nordman på Färskvarukompaniet i Hedemora.
Förutom Gustafskorv har de hamburgerkött, men det namnet kommer de nu att ta bort och kalla det rätt och slätt rökt hästkött. Orsaken är att de vill lyfta fram hästkött som något positivt.
Få affärer säljer hästkött
Det är få affärer som säljer hästkött i dag. Citygross i Karlskrona har mycket kött men inget hästkött.
– Det är inte någon efterfrågan alls på hästkött, säger Bert-Ola Johansson, färskvaruchef.
Hamburgerkött fanns i diskarna förut men det sålde för lite och butiken tog bort pålägget för två år sen.
Katarina Lind
Två hekto om året
I början av 60-talet åt vi två kilo hästkött per person i Sverige, i dag äter vi två hekto om året.
Vi äter totalt 85 kilo kött per person i Sverige, varav nötkött står för nästan 26 kilo per person.
Under 2012 importerade Sverige runt 300 ton hästkött.
Alla hästar måste vara märkta med ett chip eller frysmärkning.
När en häst kommer in för slakt kontrolleras identiteten mot uppgifterna i det hästpass som varje häst har.
Under medeltiden var det enligt kyrkan ett tabu att äta häst- och hundkött eftersom djuren hade en nära relation till människan.