1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Blekingehästar styckas i Stockholm

Hästarna som Bengt Olsson slaktar skickas via Lasse Karlsson utanför Växjö till en grossist i Stockholm. Där styckas köttet och skickas ut till fabriker i Sverige.
Sydöstran har försökt följa hästköttets väg åtminstone en liten bit. Hästarna som slaktas i Bräkne-Hoby säljs till Vederslövs Slakt och Livdjurshandel utanför Växjö som säljer köttet vidare till grossist.
– Vi har sålt häst sedan 40-talet, det är det finaste köttet du kan få tag på, säger Lasse Karlsson på Vederslövs Slakt och Livdjurshandel. Vi kan ju inte kasta sådant kött, det är inte klokt, fortsätter han.
Karlskrona • Publicerad 23 februari 2013

Han vet själv inte om han kan få tag på hästkött i någon butik i Växjö.

– Det är väl uppåt landet som de äter häst nu, säger han.

Säljs bara i Sverige

De hästar som han köper in från Bengt Olsson skickar han vidare till grossistföretaget Kvalitetskött i Stockholm. Dem har han handlat med sen 1969.

På Kvalitetskötts slakteri styckas hästköttet och skickas ut till fabriker i Sverige som gör de färdiga produkterna.

– Vi säljer bara hästköttet här i Sverige, säger Mats Törnqvist, VD på Kvalitetskött.

Ser ni någon förändring i efterfrågan på hästkött, med tanke på att konsumtionen har gått ner?

– Det är du som säger att den har gått ner. Nej, vi ser ingen skillnad, den har snarare ökat, säger han.

Kvalitetskött slaktar mellan 2 500 och 3 000 hästar om året. En av deras kunder är Färskvarukompaniet som säljer Gustafskorv, en korv som är helt gjord på hästkött.

Vill göra positivt

– För oss har hästköttsdebatten varit positiv, jag är helt säker på att efterfrågan kommer att öka, säger Mikael Nordman på Färskvarukompaniet i Hedemora.

Förutom Gustafskorv har de hamburgerkött, men det namnet kommer de nu att ta bort och kalla det rätt och slätt rökt hästkött. Orsaken är att de vill lyfta fram hästkött som något positivt.

Få affärer säljer hästkött

Det är få affärer som säljer hästkött i dag. Citygross i Karlskrona har mycket kött men inget hästkött.

– Det är inte någon efterfrågan alls på hästkött, säger Bert-Ola Johansson, färskvaruchef.

Hamburgerkött fanns i diskarna förut men det sålde för lite och butiken tog bort pålägget för två år sen.

Katarina Lind

Två hekto om året

I början av 60-talet åt vi två kilo hästkött per person i Sverige, i dag äter vi två hekto om året.

Vi äter totalt 85 kilo kött per person i Sverige, varav nötkött står för nästan 26 kilo per person.

Under 2012 importerade Sverige runt 300 ton hästkött.

Alla hästar måste vara märkta med ett chip eller frysmärkning.

När en häst kommer in för slakt kontrolleras identiteten mot uppgifterna i det hästpass som varje häst har.

Under medeltiden var det enligt kyrkan ett tabu att äta häst- och hundkött eftersom djuren hade en nära relation till människan.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.