1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Birgitta fick rätt mot kommunen

Birgitta Jansson, Södra Bostorp fick rätt i Kammarrätten. Hon får en personlig assistent, något som hon kämpat för länge, trots handikapp och sjukdom..
Karlskrona • Publicerad 11 oktober 2001

Birgitta Jansson själv orkade knappt bli glad när hon fick beskedet i går.

- Jag har blivit så mycket sämre under den här tiden. Jag orkar inte bli glad eller hoppas säger hon till BLT.

BLT har tidigare berättat om hennes kamp. Socialdemokraterna och vänsterpartiet i omsorgsnämnden tog ett majoritetsbeslut. Birgitta skulle ha vanlig hemtjänst.

Under tiden har Birgitta Jansson sett hur olika personer kommit och gått i hennes hem.

- Bara sedan 11 juni har det varit 40 olika personer som skött mig, säger hon. De har själva fått skriva ner sina namn dag för dag.

Hjälp med nästan allt

Birgitta Jansson behöver hjälp med nästan allt, personlig hygien, tvättning, att stiga upp, att lägga sig och kunna ta sig utanför huset. Hon har tvingats avliva sina hundar.

En enig länsrätt har tidigare gett Birgitta rätt till personlig assistent. Men s- och v-majoriteten överklagade. Nu gav också Kammarrätten Birgitta rätt.

Rättar sig efter det

- Jag förutsätter att också majoriteten rättar sig efter det, säger Kent Lewén, vice ordförande i dåvarande omsorgsnämnden. Vi i den borgerliga minoriteten förstod aldrig varför man överklagade ett så självklart ärende.

- Jag är nöjd med beslutet, säger nu också ordförande Jan-Erik Svensson (s), som tidigare motsatt sig beslutet om personlig assistent. Jag tror att detta blir bäst för Birgitta Jansson.

Nu får hon själv välja personlig assistent. Det blir ett privat alternativ, absolut inget kommunalt.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.