Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Biodlare prisas för sitt miljöarbete

Richard Johansson på Lyckå Bigårdar är biodlare till yrket. Hans bisamhällen kan flytta ut där de behövs i naturen.
Nu får han miljöpriset 2018 av Centern i Blekinge.
Magnus Larsson, ordförande i Centerpartiet Blekinge, överlämnar miljöpriset till Richard Johansson på Lyckå Bigårdar.
Magnus Larsson, ordförande i Centerpartiet Blekinge, överlämnar miljöpriset till Richard Johansson på Lyckå Bigårdar.
Foto: Privat

För Richard Johansson är bina inte längre någon bisyssla. 2012 startade han företaget Lyckå Bigårdar. Det är nu ett heltidsjobb med biodling och honungstillverkning, samt utbildningar i biodling.

Under måndagen fick han miljöpriset av Centern i Blekinge.

Motiveringen lyder:

”För sin drivkraft och entreprenörsanda som i högsta grad bidrar till en levande landsbygd och biologisk mångfald. Richard Johansson står för ett hållbart tänkande genom att sprida kunskap och medvetenhet om vad bin och deras pollineringsarbete gör för oss och naturen. Seriös aktör i avelsarbetet för produktiva och friska bin samt drottningsodling och försäljning av avläggare!”

I Ledja tillverkar Richard Johansson honung, och har byggt upp en anläggning med en slunglina för en mer automatiserad produktion.

Bisamhällena finns och jobbar längs hela östra delen av Karlskrona kommun. Richard Johansson har ett trettiotal bigårdar med 10-20 kupor i varje. Ett bisamhälle består av runt 80 000 bin.

Bisamhällen flyttas ut säsongsvis för att bidra till ökad skörd och växtlighet.

För ett kilo honung gör bina besök hos cirka fem miljoner blommor för att samla nektar. Samtidigt tar de med sig pollen mellan växterna och bidrar till att det blir nya blommor.

Läs mer