1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Bilister kan ha fått felaktiga böter

2 500 skyltar sattes upp på Trossö. Cirka 500 lokala trafikföreskrifter skrevs. Men det är inte säkert att de stämmer överens med varandra.
Bilister på Trossö kan ha fått böter utan att bryta mot lagen.
Karlskrona • Publicerad 9 april 2013
Foto: 

Det var förra sommaren som den nya parkeringsstrategin infördes på Trossö.

Men fortfarande jobbar kommunens tjänstemän med att kontrollera skyltningen mot gällande lokala trafikföreskrifter (LTF) så att de stämmer med varandra.

– Vi tar område för område och räknar med att bli klara med hela Trossö under våren. Syftet är att vara hundraprocentigt säkra på att allt stämmer, säger projektledare Johan Stenér vid tekniska förvaltningen i Karlskrona.

Det innebär att bilister kan ha fått p-böter under det gångna året utan att ha brutit mot lagen.

– I teorin, ja, men man kan alltid överklaga. Då gör polisen en grundlig utredning och kollar skyltningen mot gällande lokal trafikföreskrift. Om det visar sig att något är fel plockas anmärkningen bort och pengarna betalas tillbaka till bilisten. Det har redan förekommit sådana fall, säger Johan Stenér.

Men p-konsult Magnus Ramström är kritisk till den här gången och anser att det innebär en allvarlig rättsosäkerhet när bevisningen i så hög grad hamnar på den enskilda bilisten.

– Bara den som är mycket insatt i regelverket vet om han eller hon ska överklaga. De flesta betalar eftersom de utgår från att kommunens skyltning är korrekt.

Magnus Ramström har jobbat med parkeringsfrågor i mer än 30 år och ger flera exempel på vad han hävdar är felaktigheter i skyltningen på Trossö. Det handlar bland annat om Drottninggatan, Vallgatan och Skomakaregatan. Han är kritisk till att p-vakter övervakar även de gator som inte är kontrollerade i efterhand.

– En del fel är så allvarliga att bilisterna som fått p-böter där kan få sina pengar tillbaka om de skriver en överklagan. Det enda rätta skulle vara att kommunen endast övervakar platser där kontrollen är genomförd och kommunen är förvissad om att det är rätt.

När Sydöstran förmedlar de olika exemplen till Johan Stenér säger han:

– Detta ska vi givetvis kontrollera och åtgärda om det visar sig att det är fel.

Magnus Ramström anser att skyltningen borde vara helt korrekt från början.

– Enligt en hovrättsdom ställs stora krav på att bilister ska följa regelverket, därför ska det ställas minst lika stora krav på att en kommun gör rätt i sina föreskrifter.

Emma Söderbom
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.