1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Betning gynnar området

De omstridda kreaturen på sydvästra Hasslö gör ingen skada. Att de lämnar ifrån sig stora mängder gödsel möter ingen kritik från Karlskronas miljökontor.
Karlskrona • Publicerad 21 november 2005

Karlskronas kommunekolog Anders Klar deltog i de inledande diskussionerna inför förslaget att det 150 hektar stora området skulle stänglas in och att en lantbrukare från Tingsryd skulle få tillstånd att släppa ut djur på bete.

-Vi var positivt inställda från början. Vi tyckte att det var en kanonbra grej.

Inga farhågor

Miljökontorets tjänstemän ser inga farhågor i att kreaturens bakterier ska sprida sig till badviken som ligger alldeles intill det stora inhägnade området som även möjliggör att Hereford- och HighCattleboskapen kan gå ända ut i vattnet.

-Området var mycket igenbuskat. Den splittrade ägarbilden har gjort det svårt för länsstyrelsen att organisera en betning.

Gynnas av betning

Även miljöchefen Kenneth Gyllensting är positiv till betningen som sköts av närmare 100 kreatur.

-Strandängsfloran gynnas av betningen. Ur smittskyddssynpunkt skulle det vara betydligt farligare om viken skulle fyllas med mänsklig avföring.

Inget badförbud

Miljökontorets tjänstemän hyser inga farhågor över att de måste utfärda badförbud vid viken till nästa sommar.

Eftersom kommunen inte hade möjlighet att utverka några bidrag blev det skogsvårdsstyrelsen som övertog projektet och även åtog sig att stängsla in området.

Pågående tvist

Den aktuella tvisten inom Hassö åboarförening har medfört att Tingsrydsbonden ännu inte erhållit några bidrag och därmed har skogsvårdsstyrelsen i sin tur inte heller fått betalt för uppförandet av det omfattande stängslet.

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.